latinica  ћирилица
03/03/2015 |  13:54 | Autor: RTRS

Dodik: Deklaracija HNS-a nije tema za Srpsku (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da je BiH potpuno neuspješna zemlja i da Srpska ima svoje pravo na afirmaciju i samoopredjeljenje koje treba razvijati što više.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Smatram da i Hrvati imaju pravo da definišu svoje političke pozicije i nisam uopšte uznemiren zbog toga", rekao je Dodik u Banjaluci na pitanje novinara da prokomentariše deklaraciju o federalizaciji BiH, koju je usvojio Hrvatski narodni sabor.

On je naglasio da tu deklaraciju vidi kao pravo hrvatskog naroda da se iskaže na takav način i da je to njihov stav.

Dodik je rekao da u deklaraciji ima i prihvatljivih stavova, kao što su oni koji govore o neuspješnom funkcionisanju BiH i zahtjevima za novim izbornim zakonom.

On je rekao da Republika Srpska odbacuje razgovor o bilo kojoj mogućnosti koja predviđa gubitak njenih političkih ili teritorijalnih kompetencija.

"Što se tiče izgradnje trećeg entiteta u Federaciji BiH, to smatram kao problem između Hrvata i Bošnjaka, jer oni su 1994. godine gradili nekakvo zajedništvo i očigledno je da nisu uspjeli i da to nije dalo adekvatno rješenje", naglasio je predsjednik Srpske.

Ocijenivši da deklaracija HNS-a uopšte ne treba da bude glavna tema u Srpskoj, Dodik je naglasio da je osnovni stav vlasti u Srpskoj – Republika Srpska sa svim pravima napisanim u Dejtonskom sporazumum uz vraćanje prava koje su joj, svojim nasiljem, oteli visoki predstavnici i međunarodna zajednica. 

"Obezbijediti veći stepen jedinstva političkih faktora u Srpskoj"

Predsjednik Dodik se prethodno sastao sa poslanicima prvog saziva NSRS.  Neophodno je obezbijediti što veći stepen jedinstva političkih faktora u Republici Srpskoj, poručeno je sa ovog sastanka.

Samo na taj način, zaključeno je na ovom sastanku, biće ojačana i očuvana institucionalna snaga Srpske. Očuvanje institucionalne stabilnosti, treba staviti ispred stranačkih interesa, kaže predsjednik RS Milorad Dodik. Sastanku je prisustvovala premijerka Željka Cvijanović, te Dragan Kalinić, Momčilo Krajišnik i drugi.

Dodik sa poslanicima prvog saziva NSRS

Najavljen je i zajednički sastanak svih relevantnih političkih faktora u Srpskoj koji će organizovati Asocijacija stvaralaca Republike Srpske. Dogovoreno je i da će Asocijaciji, u toku ovog mjeseca, biti priznat status organizacije od javnog interesa, te da će biti predloženo zakonsko rješenje kojim će biti priznat status poslanicima prvog saziva Parlamenta Srpske.