latinica  ћирилица
02/03/2015 |  09:32 | Autor: Vijesti

Amfilohiju darovane mošti cara Konstatina

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sinoć je održana svečana akademija povodom nedjelje pravoslavlja i u čast 520. godišnjice rada Obodske i Cetinjske štamparije Crnojevića. Češkoslovačka crkva pojavljuje se kao kći SPC, rekao Georgije.

Svečanosti su prisustovali mitropolit Amfilohije i gost SPC, arhiepiskop češkoslovačke crkve Georgije. Nastupili su crkveni horovi, guslar Rajo Vojinović, učenici Bogoslovije i profesorka Tatijana Subotin, a organizovana je izložba duboreza Rada Pižurice.

U obraćanju, Amfilohije je istakao “svoje zadovoljstvo darovima koje je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila“.

“Izuzetno sam srećan što je dio moštiju cara Konstatina donesen u Crnu Goru iz Belgije“, kazao je.

Saopštio je i da će mošti priložiti u hramu Hristovog vaskrsenja.

Arhiepiskop češkoslovačke crkve Georgije kazao je da u prisutnima vidi “pravi odraz pravoslavlja“ i na kraju ih pozdravio riječima “Živjela Crna Gora, živio srpski narod, živjelo pravoslavlje“.

Rekao je i kako su odnosi dviju crkvava prijateljski zato što se češkoslovačka crkva pojavljuje kao kći SPC crkve.

“Prijateljski odnosi utemeljeni su i na ljubavi mitropolita Amfilohija prema našoj češkoslovačkoj crkvi“, rekao je.

Duborezac Rade Pižurica poklonio je svoja “dva najbolja rada mitropolitu Amfilohiju i arhiepiskopu Georgiju“. Pižurica je “Vijestima“ rekao i kako je do sada prodao samo dva rada, jer od svojih umjetnina teško može da se odvoji“, a i kupci, dodao je, obično na cijenu reaguju sa nezadovoljstvom.

Na svečanosti u hramu u Podgorici sinoć su uručena priznanja učenicima Bogoslovije za radove na različite teme o svetosavlju. Nedjelja pravoslavlja obilježena je juče i na Cetinju liturgijom i litijama ulicama grada.