latinica  ћирилица
01/03/2015 |  14:29 | Autor: TANЈUG

Fest: Britanski "71" i mađarski "Bijeli bog"

U glavnom takmičarskom programu 43. Festa, danas će u velikoj dvorani Sava centra biti prikazani britanski film "71" i mađarski "Bijeli bog", a u nacionalnoj takmičarskoj selekciji film "Neposlušni".
43. Fest: Beli bog - Foto: B92
43. Fest: Beli bogFoto: B92

Reditelj Јan Demanž i scenarista Gregori Burke snimili su film "71" u žanru drame, akcije i trilera, čija se radnja dešava 1971. godine u Sjevernoj Irskoj. Sukobi prerastaju u građanski rat, a mladi britanski vojnik se gubi tokom akcije u Belfastu. Njegov povratak u bazu te noći pretvara se u odiseju prepunu neizvjesnosti, straha i očaja.

Snažna drama "Bijeli bog" poznatog reditelja Kornela Mundruca prikazuje mračnu sliku savremenog svijeta kroz simboličnu, ali i žestoku priču o odnosu ljudi i pasa. Ovaj film je dobio nagradu na festivalu u Kanu, u selekciji "Izvjestan pogled", a srpska publika ga je vidjela i na festivalu na Paliću.

Debitantski film rediteljke i scenaristkinje Mine Đukić "Neposlušni" takođe je poznat srpskoj publici i ove zime je prikazivan u bioskopima, a sada će ga na Festu ocjenjivati međunarodni žiri.

Večeras se van konkurencije prikazuje jedan od filmova koji su apsolutno obiljležili sezonu - "Čovjek-ptica" Alehandra Gonsalesa Injaritua, koji je među brojnim nagradama osvojio Oskare za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju, dok je Majkl Kiton dobio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Miljenik publike Vudi Alen učestvuje na Festu u programu "Panorama" sa filmom "Magija na mjesečini".