latinica  ћирилица
28/02/2015 |  16:05 | Autor: Agencije

Naučno otkriće koje bi moglo zauvijek promijeniti evropsku istoriju

Naučnici sa univerziteta Bredford u Velikoj Britaniji došli su do zapanjujućeg otkrića, koje u potpunosti mijenja sliku o praistoriji Starog kontinenta. Naime, oni su došli do dokaza koji upućuju da je "agrikulturna revolucija nastala skoro 2000 godina ranije u odnosu na dosadašnje uvjerenje naučnika".

Naučnici su otkrili da su preci čovjeka već u kamenom dobu, 6.000 godina prije nove ere, koristili brašno!

Ove tvrdnje objavljene su u časopisu "Science", a kao dokaz istraživači su priložili rezultate DNK testiranja sedimentnih stena, u kojima su pronađeni tragovi koji ukazuju da su naši preci u mezolitu bili znatno napredniji nego što mislimo.

DNK izvučen iz sedimentnih stena ukazuje na prisustvo žitarica, najvjerovatnije pšenice, koja je korišćena u formi najsličnijoj brašnu.

 Korišćenje pšenice je postojalo mnogo ranije nego što smo mogli da zamislimo.

-To je kompleksan proces o kojem sada znamo jako malo. Trudićemo se da saznamo više o tome, ali i samo ovo saznanje predstavlja revolucionarno otkriće - naveo je profesor Vins Gafri, sa univerziteta u Bredfordu.

Istraživanje je vršeno u oblasti Solent u Velikoj Britaniji, na mjestu koje je zaštićeno arheološko nalazište. Danas se nalazi pod vodom, ali je prije 6.000 godina bilo kopno koje su naseljavali praistorijski ljudi.