latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:16 | Autor: Blic

Ljekari upozoravaju: Slane sobe su bacanje para

Sat vremena u slanoj sobi vam mijenja tri dana na moru, tvrde vlasnici spa centara i privatnih klinika.

Međutim, jedan od najpoznatijih srpskih pulmologa, Branimir Nestorović, poručuje da je to ne samo bacanje novca, već da nazovi "slane sobe" čak mogu da dovedu i do pogoršanja stanja kod asmatičara - i djece i odraslih!

Iako ćete na sajtovima centara koji nude ovaj tretman pronaći niz neprovjerenih informacija - kako pomažu kod astme, bronhitisa, alergija i poboljšavaju imunitet, stručnjaci u Srbiji tvrde da to nije istina, pišu "24 sata".

Po cijeni od oko 500-1.500 dinara možete da dobijete sat vremena u jednoj ovakvoj sobi, a da bi soba dala rezultate, kažu vlasnici, neophodno je između 10 i 15 posjeta. I to se ponavlja dva puta godišnje. Za te pare, kaže Nestorović, možete da kupite dobar inhalator i da imate mnogo bolje rezultate.

- Istina je da slane sobe ne mogu nikako da pomognu asmatičarima, a već dugo je poznato da slan vazduh može zapravo da im pogorša stanje. To je terapija stara 150 godina, kada su oboljele od tuberkuloze vodili u prirodne slane pećine, jer je to pomagalo da se iskašlju. Danas znamo da to nije dobar vid terapije za asmatičare, jer može da dovede do napada. U nekim slučajevima jeste dobro inhaliranje natrijum-hloridom, ali onda je mnogo bolje da kupite inhalator i da ne bacate pare na slane sobe - kaže renomirani pulmolog.