latinica  ћирилица
25/02/2015 |  10:18 | Autor: SRNA

Dijagnostikovanje Alchajmerove bolesti testom kože

Naučnici vjeruju da bi test kože mogao da pomogne da se utvrdi postojanje teških poremećaja rada mozga, kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova bolest.

Mali uzorak ili biopsija kože mogu da pokažu nagomilavanje abnormalnih proteina u tkivu mozga, koji su prisutni u slučaju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Za sada nema definitivnih testova i bolest može da se razvija godinama bez simptoma i neprimjetno.

Naučnici žele da ubrzaju dijagnostikovanje ovih progresivnih bolesti.

Ljekari bi mogli da ponude liječenje u najranijoj fazi bolesti, prije nego što dođe do totalnog urušavanja funkcija mozga i mentalnog poremećaja.

Ljekari tragaju za odgovarajućim biomarkerima u tijelu - molekulima u krvi ili vazduhu koji se izdahne - što bi bio tačan i pouzdan signal prisustva bolesti ili poremećaja, navodi Bi-Bi-Si.

Doktor Ildefonso Rodrigez-Levija i njegove kolege sa Univerziteta San Luis Potosi u Meksiku vjeruju da je koža dobar kandidat za otkrivanje poremećaja mozga.

Koža ima isto porijeklo kao tkivo mozga u fazi embriona i mogla bi da bude dobar prozor za ono što se događa u mozgu kasnije u životu, barem na molekularnom nivou.

Obdukcijom ljudi koji su bolovali od Parinksona otkriveno je da se iste naslage proteina, koje se javljaju u mozgu sa ovim stanjem, nagomilavaju i u koži.