latinica  ћирилица
19/02/2015 |  17:24 | Autor: Agencije

Turska uvela strogi standard za baklavu

Turska je prvi put uvela seriju kriterijuma za baklavu, tradicionalnu orijentalnu poslasticu koja potiče sa jugoistoka zemlje, a poznata je širom svijeta.
Baklava - Foto: ilustracija
BaklavaFoto: ilustracija

Cilj ove mjere je standardizacija proizvodnje baklave koja se često pravi od sastojaka lošijeg kvaliteta kako bi se smanjili troškovi, saopštio je Turski institut za standarde (TSE), prenosi AFP.

Baklava „mora da ima prepoznatljivu zlatnu boju, sirup ne smije da bude previše gust niti da stvara osjećaj peckanja u grlu; trebalo bi da se topi u ustima bez žvakanja“, ističe se u saoštenju TSE.

U njenoj pripremi moraju da se koriste brašno, so, voda, minimalna količina masnoće i bijeli šećer, kao i pistaći, a svako parče bi moralo da bude 35 milimetara debljine, navodi TSE.

Ustanovljeno je da su nesavjesni proizvođači posljednjih godina varali mušterije koristeći alternativne sastojke, poput graška umjesto pistaća ili fruktoznog sirupa umjesto šećera, piše u saopštenju.

Oko porijekla baklave su se godinama vodile žučne rasprave između Turske i Grčke, ali i polovine zemalja Bliskog istoka.

Sama riječ „baklava“, takođe, je bila predmet višegodišnjeg spora, ali TSE tvrdi da ona vuče porijeklo od stare turske riječi „baklagu“ ili „baklagi“.

Baklava, opisana kao poslastica napravljena od tankih kora, sa nadjevom od griza i Antep pistaća, postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji i stekla status „zaštićenog proizvoda“.