latinica  ћирилица
18/02/2015 |  12:33 | Autor: SRNA

Banjaluka: Opremljena senzorna soba u Domu zdravlja

U Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Banjaluka, zahvaljujući finansijskoj pomoći gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, opremljena je soba za pružanje usluga senzorne integracije za djecu sa posebnim potrebama, a u okviru defektološkog tretmana.

Kako je saopšteno iz Doma zdravlja, ovo je prvi opremljeni kabinet za senzornu integraciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, a u okviru kompletnog psihijatrijskog tima za djecu i mlade, jedinog takvog na teritoriji BiH.

"Kabinet je uređen tako da podstiče djecu na kretanje, igru i advekatnu obradu informacija iz okoline. Dijete uči kako dobro organizovati svoju percepciju, ponašanje i igru, a kasnije i školske aktivnosti", navedeno je u saopštenju.

Uključivanjem djece u tretman senzorne integracije ubrzava se, poboljšava i olakšava proces organizovanja njihove percepcije, ponašanje, igre, a kasnije školskih aktivnosti djece, pa je zbog toga tretman od izuzetnog značaja za bolji razvoj djeteta.

U tretman senzorne integracije uključuju se djeca sa posebnim potrebama uzrasta od tri do sedam godina, a prvi dolazak u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja ostvaruje se upućivanjem nadležnog pedijatra, porodičnog doktora na uputnicu ili inicijativu roditelja.