latinica  ћирилица
17/02/2015 |  13:56 | Autor: TANЈUG

Zbog jednog đaka učiteljica putuje 80 km

Učiteljica Emina Čokić iz Prijepolja zbog jednog đaka svakodnevno putuje 80 kilometara do izdvojenog odjeljenja brodarevske škole "Svetozar Marković" koje se nalazi u selu Gornje Stranjane.

"Da bih stigla na radno mjesto potrebno mi je sat i po vremena. Prvo u matičnoj školi u Brodarevu uzmem dnevnik, a potom makadamskim putem oko 12 kilometara putujem svojim autom. U školu stignem prije Gorana, čiji je otac kurir u toj kući znanja", priča ona.

Emina kaže da ljeti nema nikakvih problema, ali zimi, kada su zavijani putevi, nastaju muke.

Kada stigne u školu, kako kaže, prvo naloži vatru da bi jedinog đaka sačekala topla učionica.

"Njemu je takođe potrebno puno vremena da dođe do škole, koja je udaljena od kuće sedam kilometara. Otac ga dovozi, a zimi me veoma često sačekaju na pola puta od Brodareva do Gornjih Stranjana, jer ne mogu svojim automobilom da dođem do škole. Goran je bistro dijete i teško će mi pasti rastanak sa njim", kaže učiteljica.

Ona će Gorana Avramovića učiti do juna ove godine, budući da je četvrti razred osnovne škole, nakon čega polazi u peti u Brodarevu, a Emina će ostati bez posla.

Učiteljica dodaje da je školi koja ima tri sprata nekada pohađalo nekoliko stotina učenika, i da su je tada zvali "škola đaka pješaka".

Emina je Učiteljski fakultet završila u Užicu, a rad u Gornjim Stranjanima joj je prvi posao.