latinica  ћирилица
16/02/2015 |  16:03 | Autor: SRNA

Sa tržišta povučen proizvod "Tribusteron 90"

Sa tržišta EU povučeni su svi lotovi proizvoda "tribusteron 90" poljskog proizvođača "Olimp laboratorijes", jer predstavlja rizik po ljudsko zdravlje, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske.
Tablete - Foto: flickr.com
TableteFoto: flickr.com

Riječ je o proizvodu koji se koristi kao dodatak prehrani, kod kojeg je utvrđeno da predstavlja rizik po ljudsko zdravlje zbog sadržaja nedozvoljene supstance tetrahidrokanabiola /THC/ u količini od 4,97 miligrama po kilogramu i kao takav nije u skladu sa Zakonom o hrani, navode u Inspektoratu.

Republičku inspekciju za hranu o ovom je obavijestila Agencija za bezbjednost hrane BiH kao kontaktna tačka za BiH u evropskom RASFF sistemu brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani i hrani za životinje.

- Uvidom u poslovne knjige konstatovano je da je uvezeno pet ambalažnih jedinica spornog proizvoda od čega je uvoznik, nakon dostavljenog obavještenja o povlačenju od dobavljača, samostalno stavio van prometa četiri ambalažne jedinice, navode u Inspektoratu.

Јedno pakovanje proizvoda prije objavljivanja informacije posredstvom RASFF-a prodato je u maloprodaji fizičkom licu, zbog čega iz Inspektorata apeluju da taj proizvod bude vraćen.

U Inspektoratu navode da je distribucija u Hrvatsku, BiH i Crnu Goru izvršena posredstvom dobavljača iz Slovenije, preko kojeg je Republička inspekcija za hranu odmah po dobijanju informacije izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu kod ovlaštenog uvoznika za BiH čije je sjedište u Banjaluci, gdje je utvrđeno da je sporni proizvod uvezao za vlastitu prodaju i nije vršio distribuciju drugim prodajnim objektima.