latinica  ћирилица
14/02/2015 |  20:58 | Autor: RTRS

Sergej Šušić, mali genije (VIDEO)

Šestogodišnji Sergej Šušić iz Bijeljine mali je genije.Matematičke zadatke rješava sa lakoćom .Igra se sa milionskim ciframa ,zna tablicu množenja,rješava i jednačine ,ali ima i druga interesovanja .Sa pet godina sam je naučio da čita oba pisma ,uči i engleski ,a velika ljubav mu je i sport .Zna sastave svih poznatih sportskih klubova .

Kadar dječaka - u pozadini se čuje očevo pitanje 3 224 plus 12 101 - on odgovara 15 325

Matematički zadaci koji su za šestogodišnjake bauk,za Sergeja su ''mačiji kašalj ''.Počeo je da računa kao i ostala djeca sa kruškama i jabukama,a onda za kratko vrijeme stigao do višemilionskih cifara .Brojke ga, kaže, zabavljaju .

Sergej ne voli da gubi,rijetko griješi i ne odustaje dok ne riješi zadatak .U glavi zbraja cifre .Dok se njegovi vršnjaci zabavljaju igricama on voli da vježba matematiku sa ukućanima.

Sergejev djed ,inače, nastavnik matematike i fizike u penziji kaže da unuk ima njegovih gena ,ali da je otišao dalje .Ima izuzetnu memoriju i sve ga interesuje.

"17,25 rješava jednačine, brojne izraze npr. dva plus tri puta koliko jednako je toliko .On to samo zažmiri obiđe malo i odmah kaže rezultat. 14,23 Radoznao je dođe meni više puta pita deda šta su to kontinenti ja mu kažem danas on dođe za deset dana pa me pita jl de deda da su to kontineti pa nabraja Evopa Azija Afrika" kaže Krsto Šušić, Sergejev djed.

Sergej od prošle godine čita tečno sve što mu dođe pod ruku.

"Čita ćirilicu i latinicu bez problema on je sam naučio, njemu samo malo treba objasnit on sve razumije i sve sam ukapira da tako kažem, pojašnjava majka Sandra.

 Sergej je progovorio tek sa dvije godine .Sa dvije i po znao je sve boje ,a sa tri je počeo da prepoznaje i slaže sličice po brojevima . U porodici je okružen prosvjetnim radnicima-baka nastavnica srpskog jezika, djed penzionisani nastavnik matematike i fizike, otac nastavnik fizičkog ,a majka buduća profesorka razredne nastave. Porodica ga ne opterećuje njegovim talentom,žele da uživa u bezbrižnom djetinjstvu i pružaju mu nesebičnu podršku .Od septembra Sergej pohađa časove engleskog jezika ,a u predškolskom je za nepune dvije nedjelje već dobio četiri petice. Za sada mu je želja da bude profesor i fudbaler,a u budućnosti ko zna ?