latinica  ћирилица
13/02/2015 |  08:11 | Autor: RTRS

Timijan, neizostavan u ishrani i liječenju kašlja

Timijan je neizostavan dio evropske kuhinje i izrazito je cijenjen kao začin koji poboljšava ukuse raznih namirnica. Grci ga redovno koriste kao ljekovito bilje i vrlo im je drag zbog mnogih blagotvornih učinaka na zdravlje.

I ne samo Grci, sastavni je dio mnogi nefarmakoloških sredstava i sirupa protiv kašlja. Podsjetićemo se na blagotvorna svojstva ove višenamjenske biljke. 

 *Timijan se upotrebljava već hiljadama godina, a pominje se još u sumerskim zapisima iz 3500. prije nove ere. Timijan je višegodišnji, do 30 cm visoki polugrm sa svijetloružičastim ili bjelkastim cvjetovima, sličan majčinoj dušici, ali mu stabljika nije puzava i polegla već raste uspravno. Aromatičnan je i pomalo ljut. Timijan je prvo rastao na Mediteranu, a razlikujemo oko 300 vrsta ove biljke. Danas je rasprostranjen po cijelom svijetu. Najpoznatije vrste su obični timijan, majčina dušica i španski timijan.

* Obični timijan je lijek i začin. Ulazi u sastav raznih preparata protiv običnog, a naročito protiv velikog kašlja. Eterično ulje je zbog prisutnog timola i karvakrola izvrstan protivotrov. Ulje ulazi u sastav voda i pasta za usta, lijekova za probavu. Ulje timijana korisno je protiv crijevnih parazita. Zbog svih navedenih ljekovitih svojstava Češka je odlučila odati počast timijanu i proglasila ga je svojim nacionalnim cvijetom.

* Ubire se gornja polovina biljke u cvijetu, list, eterično ulje i timol .

* Ljekovita svojstava do izražaja naročito dolaze u slučajevima kao što su bronhitis i kašalj. Naučnici su uspjeli otkriti glavne sastojke u timijanu koji su zaslužni za njegove blagotvorne učinke na naše zdravlje. Riječ je o komponentama koje se zovu karvakolo, borneol, geraniol i timol, a ovaj posljednji je najvažniji u toj grupi jer pokazuje odlična antiseptična i antigljivična svojstva.

* Aktivne komponente nalaze se u listovima i cvjetovima. Kao sirup, čaj, eterično ulje ili začin u hrani - u svakom slučaju timijan treba da bude dio vaše svakodnevne ishrane.