latinica  ћирилица
12/02/2015 |  17:05 | Autor: SRNA

Domu zdravlja Doboj donirana mobilna ambulanta

Domu zdravlja u Doboju danas je donirana mobilna ambulanta opremljena ginekološkom opremom, vrijedna oko 50.000 dolara.
Donirano vozilo hitne pomoći Domu zdravlja Doboj - Foto: SRNA
Donirano vozilo hitne pomoći Domu zdravlja DobojFoto: SRNA

Vozilo je donirao Populacioni fond UN /UNFPA/, a primopredaji je prisustvovao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Bogdanić je zahvalio donatorima za vozilo koje je, kako je istakao, pogodno za preventivne preglede žena na terenu, a s obzirom na opremu i za druge svrhe.

On je pohvalio rukovodstvo Doma zdravlja u Doboju koji uspijeva da plati poreze i doprinose i tako se uvrsti u grupu od 20 ustanova iz primarne zdravstvene zaštite koje to uspijevaju.

Predstavnica Populacionog fonda Doina Bologa nada se da će ova donacija biti u stanju da pruža usluge u urgentnim situacijama, ali i prilikom prevencije.

Prema njenim riječima, donacija će biti propraćena dodatnom opremom iz domena polnog i reproduktivnog zdravlja i tehničkom pomoći.

"Mobilne ambulante predstavljaju novi koncept u regiji i nadamo se da će pomoći stanovnicima u BiH, ako se ima uvidu na veliki broj udaljenih i izoliranih područja", rekla je Bologa.

Glavni sekretar Crvenog krsta BiH Branko Leko kaže da je ova ustanova izabrana za partnere UNDP-a i UNFPA za dodjelu ovih donacija.

Ginekolog u dobojskom Domu zdravlja Јadranka Đuranović-Miličić rekla je da donirano ambulatno vozilo sa ginekološkom opremom poboljšava način pružanja usluga na terenu, jer omogućava približavanje i udaljenim područjima.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani.

Osim u Doboju, danas je mobilna zdravstvena klinika donirana i Kliničkom centru Tuzla.

Mobilna zdravstvena klinika standardno je opremljena ginekološkim stolom, mobilnom ultrazvučnom i drugom potrebnom opremom za hitnu pomoć da bi se osigurao pristup za brigu o majci, što uključuje pre i post natalnu zaštitu, te bezbjedan porod.

Pogodna je za žene u ruralnim krajevima dobojske i tuzlanske regije, koje su 2014. godine bile pogođene poplavama.

Sredstva za nabavku dva vozila u vrijednosti od 100.000 američkih dolara osiguralo je Odjeljenje za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije u okviru UN Programa oporavka od poplava “Danas za nas“.

Ukupna vrijednost UN Programa oporavka od poplava iznosi 14,8 miliona američkih dolara, a finansira se sredstvima bilateralnih donatora.