latinica  ћирилица
12/02/2015 |  16:24 | Autor: RTS

Portoriko: Kazna za roditelje gojazne djece?

Zakonodavci u Portoriku ozbiljno razmatraju donošenje zakona koji bi uveo kazne za roditelje djece sa prekomjernom težinom.

Ova karipska nacija smatra da će ovakav zakon da poboljša zdravlje najmlađih i da pomogne roditeljima u donošenju ispravnih odluka kad je u pitanju porodična ishrana. U protivnom, čeka ih kazna u iznosu do 800 američkih dolara.

"Rasprava o novom zakonu počinje u petak", najavio je senator Gilberto Rodrigez.

Ukoliko novi zakon prođe potrebnu proceduru, nastavnici u svim školama imaće obavezu da prijave gojaznu djecu školskom pedagogu ili socijalnoj službi, u zavisnosti o ozbiljnosti slučaja.

Zdravstveni radnici bi se potom našli s djetetovim roditeljima i utvrdili da li je uzork gojaznosti loša ishrana ili je razlog medicinske prirode.

Nakon toga stručnjaci bi sastavili dijetu i program vježbanja za dijete i svaki mjesec provjeravali da li se roditelji drže propisanog programa.

Novu kontrolu, sproveli bi nakona šest mjeseci. Ako se ne bi pokazao nikakav napredak u vidu manjka kilograma i boljeg zdravstvenog stanja djeteta, roditelji bi mogli biti kažnjeni u iznosu od 500 do 800 dolara.

Procjenjuje se kako više od 28 odsto djece u Portoriku ima višak kilograma, ali mnogi ljekari u toj ostrvskoj državi se protive novom zakonu, kojeg smatraju da je nepošten i da problemu dječje gojaznosti prilazi s pogrešne strane.