latinica  ћирилица
10/02/2015 |  09:29 | Autor: Agencije

Raskrinkan mit: Masna hrana ne izaziva srčane bolesti

Ljekari su mnogim ljudima rekli da treba da izbjegavaju puter i punomasno mlijeko, ako žele da budu zdravi, ali bi preporuke trebalo da se promijene.

Stručnjaci kažu da je savjet iz 1983. čiji je cilj bio smanjenje broja smrtnih slučajeva usljed srčanih bolesti, zasnovan na pogrešnim pretpostavkama.

Smjernice o prednostima nemasnih mliječnih prerađevina i margarina u odnosu na punomasno mlijeko i puter, dijelom su odgovorne za epidemiju gojaznosti, smatraju sada naučnici.

Novi pregled naučnih studija pokazao je da istraživanja na osnovu kojih su napravljene preporuke pokazao je da su one zapravo pogrešno protumačene i da se ne vidi razlog zbog kog je preporučeno ljudima da odbace masnoće i povećaju unos ugljenih hidrata.

“Sadašnji pregled pokazuje ne samo da treba preispitati ovu preporuku, nego da ona nije trebalo da bude ni donesena“, kažu naučnici.

Šest relevantnih ispitivanja tokom pet godina obuhvatila su 2.467 muškaraca, od kojih je većina imala srčani udar ili neku srčanu bolest. Naučnici su tokom perioda istraživanja pratili povezanost između masnoća u ishrani, nivoa holesterola i rizika za srčane bolesti.

Ispostavilo se da nije bilo razlike u broju smrtnih slučajeva kod onih koji su bili na nemasnoj ishrani i onih koji su se hranili punomasnim proizvodima, kaže profesor Ijan Brum sa Robert Gordon univerziteta u Aberdinu, čije istraživanje je objavljeno u britanskom stručnom časopisu “Open Heart“.

Osim toga, Brum kaže da je preporuka vezana za povećanje unosa ugljenih hidrata na 50 odsto energetskog unosa, jednim dijelom odgovorno za epidemiju gojaznosti i dijabetes tipa 2.