latinica  ћирилица
09/02/2015 |  20:49 | Autor: Blic

Da li su pahuljice zaista zdrave?

Na pakovanjima žitarica neizbježne su poruke o količini vitamina. Međutim, nutricionisti tvrde da bi ovi proizvodi zbog količine šećera trebalo da se nalaze među slatkišima, a ne na policama zdrave hrane.

Nijedan roditelj ne bi dozvolio djetetu da za doručak pojede cijelu čokoladu. Ipak, skoro će svaki djeci umutiti porciju popularnog "čokolina", koji u 100 grama sadrži 45 grama šećera, samo dva grama manje nego 90 grama čokolade. Zato nutricionisti savjetuju kupcima da ozbiljno čitaju šta piše na etiketi, i to na onoj koja se nalazi na poleđini kutije.

Samo jedan pogled na deklaraciju pokazaće vam da uglavnom sve pahuljice sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, odnosno četiri-pet kašičica šećera. Tokom prerade žitarica nestaju mnoge njihove hranljive materije, a naduvani proizvod je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Kako bi imale dobar ukus, dodaje im se šećer. Zbog toga nutricionisti smatraju da većina industrijskih žitarica nisu poželjan doručak.

Na primjer, jedna supena kašika sadrži 15 grama šećera, jedna kašičica pet grama šećera u jednoj kocki šećera ima oko tri grama, a u 90 grama mliječne čokolade 47,7 grama šećera.

Nutrcionisti navode da su pahuljice popularnost stekle zahvaljujući televiziji, filmovima i agresivnim reklamama, pa su zato toliko privlačne najmlađim. Međutim, što je hrana više industrijski obrađena, to više sadrži vještačkih sastojaka koji nam nisu poznati, a da bi se svidjele djeci, u njih se stavlja mnogo šećera. On, na taj način, oduzima sve vitamine, minerale i gvožđe.

Uprkos tome, pahuljice se u prodavnicama nalaze na policama sa zdravom hranom. Takvi proizvodi imaju odličnu prodaju, a nju dodatno podstiču marketinške agencije koje ističu samo dobre strane, posebno ako su proizvodu dodani vitamini i minerali. Ista situacija je, kažu poznavaoci, i s ovsenim kašama.

Ovsene pahuljice treba dobro skuvati, a nikako samo preliti vodom, jer na taj način ne mogu da se razlože u želucu i crijevima i daju organizmu ono zbog čega ih i jedemo - savjetuju nutricionisti, i dodaju, da bi oni koji se opredijele za tu vrstu doručka trebalo da uzmu obične žitarice i dodaju med i suvo voće.

Za odrasle kupce proizvođači su osmislili slogan "sa niskim udjelom masnoća", što zrna bilo koje žitarice i jesu po samoj svojoj prirodi. Ipak, uz pomoć ove dimne zavjese skreće se pažnja sa velike količine dodatog šećera i soli, koji se nalaze i u žitaricama koje u nazivu nose riječ "fitnes".