latinica  ћирилица
08/02/2015 |  08:34 | Autor: RTRS

"Olimpijada noktiju" u Rimu

Nail art ili umjetnost kreiranja noktiju dozvoljava da se različitim načinima i tehnikama, uz korišćenje boja i ornamenata, na noktima stvaraju mala umjetnička djela. Takmičenje koje je od milja prozvano ''Olimpijada noktiju'' organizovano je u Rimu. Bila je to prilika za više od sedam stotina profesionalnih kozmetičara i nejl-artista iz cijelog svijeta da pokažu svoje kreacije.

Žene su još od davnina znale da uživaju u lijepom izgledu noktiju, oslikavajući ih mineralnim i biljnim bojama. To je, inače, bio i jedan od načina da pokažu da pripadaju bogatijem sloju društva. U Kini je, na primjer, ukrašavanje noktiju bila privilegija samo kraljevskih porodica.

Današnji umjetnici u kreiranju noktiju nisu ograničeni samo na okrunjene glave, već svoje usluge pružaju svima koji uživaju u ovom vidu umjetnosti. Na Olimpijadi u Rimu predstavljaju se nadolazeći trendovi, ali i umijeće nejl artista. Učesnicima je dozvoljena sloboda u radu, ali u ograničenom vremenskom periodu.

- Učesnici svoje kreacije trebaju da urade za šest časova, bez obzira na stil kojim rade nokte. Sudije sve evidentiraju i upisuju na skor listu. Sve je dozvoljeno - od trodimenzionalnih slika do avangardnih stilova, rekla je Liza Komfort,  organizatorka takmičenja.

Poslije šestočasovnog rada, 23-oje sudija iz 18 zemalja ocjenjuju kreacije koje su ovi umjetnici osmislili.

- Svijet nejl arta postaje globalan. Kada vidimo neki novi dizajn u Evropi ili Meksiku ili bilo gdje drugo, on ubrzo postaje opšteprihvaćen. Gel je postao veoma popularan, što znači da je i on doživio globalizaciju, i da je učvrstio svoje mjesto u kozmetičkoj industriji, dodala je Lurd Desfasio Vergara, sutkinja iz Meksika.

Sudije sve kreacije pregledaju pažljivo, a osim originalnosti i težine izrade, vrednuju se i poštovanje osnovnih parametara, kao što su širina, oblik i dužina nokta.

- U Rusiji su, trenutno, popularni nokti koji izgledaju prirodno. Nadam se da će na ovom takmičenju biti prikazano mnogo kreativnosti, a ono što mene najviše zanima je sam oblik nokta, naglasila je Natalija Novikova, sutkinja iz Rusije

Prva Olimpijada noktiju održana je 2001. godine u Las Vegasu, i bila je nešto potpuno novo za ovu industriju. Vremenom je prerasla u tradiciju na kojoj nejl artisti pokazuju svoju kreativnost, originalnost i umijeće.