latinica  ћирилица
08/02/2015 |  08:30 | Autor: RTRS

Zlatna masaža na Baliju

Zlato je otkriveno prije više od 6.000 godina. Zbog svoje ljepote i sjaja ono je predmet divljenja mnogih. Obično se koristi za izradu luksuznih predmeta poput nakita, i naravno, podloga je za nacionalne valute. Ali, u jednom luksuznom spa centru, zlato koriste u druge svrhe – za masažu.

Јedna banja na indonežanskom ostrvu Bali nudi posjetiocima specijalni tretman, ni manje ni više, nego masažu zlatom. Masaža je namijenjena prvenstveno parovima i mladencima koji žele da osjete dašak luksuznog života. Daleko od vreve i gužvi ulica Balija, ova banja je raj na zemlji. Posjetioci koji žele da se osjećaju kao bogati i slavni, moraće tako da se ponašaju i kada budu plaćali, jer jedna ovakva masaža košta oko 400 dolara.

- Privatni apartman nudi nešto sasvim novo. Ovdje je sve najbolje, a zlato je u stvari odsjaj tog standarda. Na drugačiji način dokazujemo našim kupcima da će ovdje doživjeti najbolje iskustvo i da se mi koristimo najboljim proizvodima, rekao je Hašim Mek Kalum, menadžer banje.

Za jednu ovakvu masažu koristi se oko 100 mililitara zlatnog ulja. Ovaj zlatni paket je dostupan isključivo za parove, što ga čini odličnim za medeni mjesec, godišnjice i rođendane. Postaje sve popularniji i među stranim turistima, što ne čudi jer se ova banja našla na samom vrhu liste najluksuznijih banja širom svijeta.

- Ostale banje su, uglavnom, medicinske i ne stavljaju klijenta u centar pažnje. Prana banja je drugačija. Ovdje se sve vrti oko klijenata, uživaju u luksuzu i zaista se osjećaju posebno, dodaje Kalum.

Za tridesetogodišnju Italijanku Frančesku Stefani, ovo je prvo ovakvo iskustvo. Mada, ko baš ima priliku da uživa u masaži zlatom?

- Prvo sam uživala u mirisu i osjećaju mira u sobi, a zatim u masaži koja je bila nevjerovatna. Zaista sam osjetila zlato na svojoj koži, a i terapeut je bio veoma dobar, naglasila je Stefani.

Iako se u brojnim zemljama zlato često koristi u raznim terapijama, dermatolog Sjarif vjeruje da bi ljudi prije nego što isprobaju nešto novo, prvo trebali dobro da razmisle.

- Moramo da se zapitamo da li će spa tretman ugroziti zdravlje i ljepotu naše kože ili neće. Trebalo bi da se klonimo supstanci koje bi mogle oštetiti našu kožu ili od kojih bi mogli da se razbolimo, rekao je Sjarif Vaitatmađa,  dermatolog.

Јoš nije utvrđeno da li ovakve masaže mogu imati pozitivne ili negativne posljedice. Poznato je samo da je trovanje zlatom i njegovim spojevima rijetkost.

U svakom slučaju, ukoliko vam se ova masaža čini primamljivom, onda je Bali prava destinacija za vas.