latinica  ћирилица
07/02/2015 |  08:53 | Autor: novosti.rs

Izlečite prehladu za jedan dan

Statistika "kaže" da virus odraslu osobu u prosjeku "napadne" tri puta godišnje i bolest traje devet dana.

Statistika "kaže" da virus odraslu osobu u prosjeku "napadne" tri puta godišnje i bolest traje devet dana. Ipak, prehlada ne mora da vas muči danima, ukoliko primijenite ove savjete čim osjetite prve simptome. Bol u grlu i tijelu, drhtavicu i zapušen nos možete da osujetite za jedan dan.

Više tečnosti

Obična voda ili sok ublažiće grebanje u grlu i učiniće nos prohodnijim. Osim čajeva, preporučuje se i pileća supa, jer nadoknađuje minerale i elektrolite.

Ispiranje grla

Rastopite kašičicu soli u čaši mlake vode i isperite grlo, kako biste ga očistili od bakterija i virusa. Osim toga, ublažiće sekret koji tera na kašalj i bolnu upalu.

Laka gimnastika

Nekoliko lakih vježbica pomoći će odbrambenom sistemu da se izbori sa prehladom. Ali, važno je da se organizam ne napreže, a da prilikom fizičke aktivnosti puls ne prelazi sto otkucaja u minutu.

Hranljiva večera

San je ljekovit, to je poznato, a namirnice koje unesete pred spavanje mogu da pojačaju pozitivan efekat. Stručnjaci preporučuju meso koje nije masno, ribu, pasulj, smeđi pirinač, kao i što više svježeg povrća, jer je bogato antioksidansima.

Vruć tuš pred spavanje

Neposredno pred odlazak u krevet istuširajte se vrućom vodom. To će da opusti mišiće, odagna drhtavicu, a vrela para će da oslobodi disajne organe.