latinica  ћирилица
06/02/2015 |  09:58 | Autor: TANЈUG

70 godina od rođenja Boba Marlija (VIDEO)

Јedan od najvećih rege muzičara koga i današnje generacije rado slušaju - Bob Marli - rođen je na današnji dan prije 70 godina u sirotinjskom dijelu glavnog grada Јamajke, Kingstonu.

Čuveni muzičar je tokom odrastanja u rodnom gradu zapravo otkrio afroameričku muziku, a svoju veoma uspješnu karijeru započeo je 1962. godine. Godinu dana kasnije sa Banijem Livingstonom i Piterom Tošom oformio je čuveni sastav The Waillers, a njihova prva pesma "Simmer Down" ubrzo je postala hit na Јamajci. Pošto se to ljudima dopalo oni su snimili još nekoliko pjesama, među kojima se ističe "It Hurts to Be Alone".

Marli je uskoro preuzeo ulogu lidera, kao glavni pisac tekstova i muzike, a prvi album grupa je objavila 1965. godine, dok se na njihovom drugom albumu "Burnin" iz 1973. nalaze klasici kao što su "I Shot The Sheriff" i "Get Up, Stand Up".

Do još veće popularnosti došli su kada je čuveni Erik Klepton obradio njihov hit "I Shot The Sheriff", a 1966. godine kada je Јamajku posetio etiopljanski car Hajle Selasije cio bend je prihvatio rastafarijansku vjeru.

Posebno interesantna godina za Marlija je 1975. kada njegov bend objavljuje treći studijski album "Natty Dread" na kom se nalaze hitovi poput "No Woman, No Cry" i "Revolution". Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo mijenja ime u Bob Marli i The Waillers.

Uskoro se Bob Marli razboljeva, ali uprkos tome on i njegov bend nastavili su s nastupima, što je rezultiralo albumima "Babylon by Bus", "Survival" i "Uprising". Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Marliju pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Umro je od raka 1981. godine, kada je imao 36 godina, a ostao je najpoznatiji jamajčanski muzičar.

Poslije njegove smrti cio svijet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani. Grob Boba Marlija nalazi se u njegovom rodnom selu Nine Miles. Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti. I danas se svake godine ljubitelji Marlijevog djela okupljaju da bi obilježili godine njegovog rođenja i smrti.