latinica  ћирилица
02/02/2015 |  10:42 | Autor: Nezavisne

Najdublje svjetsko jezero sve pliće

Nivo vode u Bajkalskom jezeru pao je za 40 centimetara u poređenju sa pokazateljima iz 2013. godine.

Јoš malo i biće dostignut kritični nivo od 456 metara, poslije čega u eko-sistemu najdubljeg i najčistijeg jezera na planeti mogu da počnu nepovratne promjene.

Nivo vode u Bajkalu konstantno posmatraju ruske vanredne službe, jer se akumulacija jedne četvrtine sveukupne slatkovodne površine na Zemlji naglo smanjuje. U priobalnim selima presušuju bunari. Voda se povukla sa tresetišta. Јoš osam centimetara niže i voda iz jezera neće više moći da se koristi u privredne svrhe, piše "Voice Of Russia".

U prvom redu to će ugroziti ribne resurse, jer će na kraju, plitka voda postati obala. I one ribe koje se mrijeste u Bajkalu, izgubiće mjesto za mriješćenje, dok će druge vrste riba izgubiti mjesto gdje odgajaju mladice. Pored toga, ovo može da utiče na ptice koje se gnijezde u dolini rijeke Selenge. Sa socijalne tačke gledišta takođe je opasnost, jer može da nestane voda u bunarima.

Prema mišljenju naučnika, ova situacija je nastala iz dva razloga. Prvi je prirodni. Zima je prošle godine bila sa malo snijega, ljeto prilično suvo. Pritoke Bajkala nisu dobile dovoljno vode, kako bi podržale nivo vode u jezeru. Drugi razlog je ljudski faktor. Sinoptičari koji vrše dugoročne prognoze pogriješili su sa prognozom kišnog ljeta i jeseni. Zato su hidroenergetičarima dozvolili da smanje nivo u akumulacijama za 20% iznad običnog. Ali umjesto kiša, nastupila je suša i nivo vode u Bajkalu nije mogao da se obnovi, počeo je nezadržvio da pada.

Što se tiče aktuelne situacije na Bajkalu, naučnici smatraju da zasad nema osnova da se govori o ekološkoj katastrofi. Takva situacija će trajati do aprila. A zatim će početi otapanje snijega i svi se nadaju da će Bajkal ponovo početi da se puni vodom. Ako bude sreće i da sve teče po planu, njegov nivo će se vratiti na prethodne granice.