latinica  ћирилица
31/01/2015 |  12:45 | Autor: Glas Srpske

Let balonom preko Tihog okeana oborio rekord

Preletanjem Tihog okeana dvojica pilota uspjela su da obore daljinski rekord letenja u helijumskom balonu.

Amerikanac Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhjajev poletjeli su prošle nedjelje iz Јapana u svom balonu prema Sjevernoj Americi. Meteorološki uslovi su ih, međutim, primorali da promjene kurs prema Meksiku.

Balon dvojice avanturista, nazvan "Dva orla", konstruisan je od jakog materijala sastavljenog od kevlara i ugljeničnih vlakana, a teži svega 100 kilograma. Opremljen je najsavremenijim uređajima poput monitora i drugih instrumenata koji prikupljaju podatke kojima će Bredli i Tjuhjajev dokumentovati svoj podvig.

Specijalno dizajnirana kapsula, postavljena ispod ogromnog helijumskog balona, napravljena je da izdrži desetodnevno putovanje.

S obzirom na to da postojeći rekord, postavljen 1981. godine, iznosi 8.383 kilometra, to znači da treba da pređu 8.465 kilometara, što su oni i učinli.

Njihov podvig će morati da sačeka zvaničnu potvrdu najprije američke Nacionalne vazduhoplovne asocijacije, a potom i Međunarodne vazduhoplovne federacije, što može da potraje nekoliko nedjelja, pa čak i mjeseci.

Bredli i Tjuhjajev se, takođe, nadaju da će oboriti i vremenski rekord koji je postavljen još 1978. kada su trojica američkih pilota, preletjevši Atlantik, provela 137 sati, pet minuta i 50 sekundi u balonu.

Balon "Dva orla", koji može da bude u vazduhu najviše 10 dana, trenutno leti šesti dan.


World News Videos | ABC World News