latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:50 | Autor: Agencije

Vakcina protiv ebole bezbjedna?!

Prvi rezultati ispitivanja vakcine protiv ebole na ljudima pokazuju da je ona bezbjedna, dok UN istovremeno upozorava da epidemija smrtnosnog virusa nije zaustavljena iako opada broj zaraženih.

Prvi rezultati ispitavanja vakcine firme "GlaxoSmithKline" (GSK) na ljudima pokazuju da je ona bezbjedna i da stvara imuni odgovor organizma na virus ebole.

Naučnici navode da su potrebna ipak mnogo opsežniji eksperimenti na ljudima da bi se pouzdano tvrdilo da vakcina štiti.

"Bezbjednost je prilično velika i nadamo se da je imuni odgovor dobar, ali ne još dovoljno dobar", rekao je naučnik Edrijan Hil koji predvodi ispitivanja. On kaže da je ohrabrujuće to što vakcina izaziva odgovore imunog sistema.

Prve doze ove vakcine stigle su u Liberiju, a u narednim nedjeljima biće sprovedena prva testiranja većih razmjera u kojima će zdravstveni radnici koji pomažu u njezi oko oboljelih biti među prvima koji će je primiti.

Istraživači se nadaju da će uspjeti da vakcinu testiraju na 30.000 ljudi.

Čelnici Afričke unije, koja okuplja 54 države kontinenta, okupiće se sutra u Adis Abebi, na kojem će ta opasna bolest biti jedna od glavnih tema.

Prema posljednjim podacima, SZO, skoro 9.000 ljudi je umrlo ebole u svijetu u proteklih godinu dana, od čega je najviše smrtnih slučajeva bilo u Africi.