latinica  ћирилица
29/01/2015 |  10:58 | Autor: TANЈUG

Od premijere crtanog "Uspavana ljepotica" 56 godina

U jednoj dalekoj zemlji u čudesnom zamku kralj i kraljica su priredili veličanstveno slavlje povodom rođenja svoje ćerke Ružice. Svi dvorani su bili pozvani sem jedne vile, koja se zbog toga veoma naljutila i zbog toga je bacila kletvu na novorođenče da se u 15-toj godini ubode na vreteno i umre.

Nema odraslog, niti deteta koji nije upoznat sa "Uspavanom ljepoticom", svevremenom bajkom Šarla Peroa. Na osnovu njegove priče čuvena kompanija Volt Dizni snimila je animirani film, koji je svoje prvo prikazivanje imao upravo na današnji dan 1959. godine u SAD-u.

I danas je "Uspavana ljepotica" jedna od najpopularnijih bajki. I najmlađi, ali i oni stariji i dalje uživaju u priči o prelijepoj Ružici koju je posljednja vila spasila kletve zle vještice i umjesto smrti darovala joj je san iz kojeg će je probuditi poljubac zaljubljenog princa.

Nakon što se Ružica ubola na vreteno, vile su uspavale čitavo kraljevstvo koje tokom stogodišnjeg sna postalo zapušteno i obraslo u gustu šumu.

Bajka prati hrabrog i upornog princa kojeg izgled kraljevstva nije uplašio, već ga je povela želja da vidi prelijepu princezu koja tamo spava, a o čijoj je ljepoti mnogo slušao.

Za snimanje Diznijevog filma bila je potrebna skoro cijela decenija, pošto je rad na priči počeo 1951, glasovi su snimljeni godinu kasnije, a rad se nastavio sve do prikazivanja 1959. godine.

Na osnovu te bajke, pored Diznijevog, snimljeni su i drugi filmovi, a posljednji je "Grdana - zla vila" sa Anđelinom DŽoli u glavnoj ulozi, a koji je bio u bioskopima prošle godine.

Takođe, napravljen je i veliki broj predstava koje i danas privlače veliki broj djece.