latinica  ћирилица
27/01/2015 |  17:16 | Autor: Blic

Nutela i Јagoda zabranjena imena u Francuskoj

Sud u sjevernom francuskom gradu Valensijen odbio da odobri imena Nutela i Јagoda koja su roditelji željeli da daju svojim nedavno rođenim ćerkama.

U prvom slučaju, sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da naziv namaza od čokolade i lješnika nikako ne može da bude ime za dijete.

To jednostavno "nije u interesu djeteta" koje bi zbog takvog imena moglo da bude ismjevano i omalovažavano u društvu, zaključio je sud, te samoinicijativno preimenovao devojčicu u Ela.
Ako baš insistiraju, roditelji će moći da svoju ćerku zovu Nutela - ali samo kao nadimak.

Ni ime Јagoda ("Fraise" na francuskom, riječ koja se često koristi u slengu umjesto riječi faca, njuška, glava), koji je drugi par roditelja želio da da svojoj ćerki, nije naišlo na odobrenje suda.

"Takvo ime bi neminovno bilo uzrok šikaniranja, što bi se loše odrazilo na dijete", zaključio je sud.

Znajući da mogu da budu odbijeni, roditelji su već imali spremnu zamjenu - Frezin (Fraisine, u prevodu Јagodica), starinsko ime koje je često korišćeno u XIX vijeku, a protiv kog sud nije imao ništa protiv.

Francuzi imaju pravo da svojoj djeci daju imena po svom izboru. Ukoliko, međutim, lice zaduženo za registraciju imena primjeti da je ono suprotno interesu djeteta, dužan je da stvar prosljedi sudu.