latinica  ћирилица
26/01/2015 |  15:41 | Autor: TANЈUG

Pronađen kovčeg sa Servantesovim inicijalima

Stručnjaci koji tragaju za posmrtnim ostacima Migela de Servantesa izjavili su danas da su pronađeni dijelovi drvenog kovčega sa inicijalima slavnog španskog pisca i dramaturga.

Kako prenosi AP, pronađeni su dijelove sanduka sa inicijalima "M.C." (Miguel de Cervantes) sa povećim brojem rasutih kostiju u kripti ispod kapele u jednom samostanu u Madridu.

Kovčeg je proteklog vikenda pronašla grupa arheologa koja pokušava da odgonetne viševjekovnu misteriju o grobu autora pustolovnog romana i remek-djela španske literature "Don Kihot".

Inicijali su ispisani metalnim klinovima ukucanim u samo drvo.

Na mjestu na kom se nalazio kovčeg, pronađene su kosti najmanje 10 osoba, od kojih jedan broj djece, izjavio je forenzički antropolog Fransisko Ečeberija koji je, takođe, učestvovao i u autopsiji kojom je potvrđeno samoubistvo bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea.

Kovčeg sa Servantesovim inicijalima

Ečeberija i njegove kolege planiraju da analiziraju kosti kako bi utvrdili da li se Servantesovi posmrtni ostaci nalaze među njima.
Servantes je imao 69 godina kada je umro u aprilu 1616. u Madridu.

Istraživanje će biti obavljeno na temelju piščevih portreta i njegovih zapisa u kojima je, na primjer, neposredno prije smrti zabilježio da mu je preostalo svega šest zuba.

Ono za čim će naučnici svakako tragati su rane koje je Servantes zadobio tokom vojevanja.
U bici kod Lepanta 1571. godine, u kojoj se borio na strani Svete lige, udruženih hrišćanskih snaga predvođenih Španijom protiv osmanske flote, Servantes je ranjen sa dva hica u grudi i jednim u ruku. Uspio je da se oporavi nakon nekoliko mjeseci provedenih u bolnici na Siciliji.

Servantes je jedna od najistaknutijih figura španske kulture. U svijetu je poznat kao autor prvog modernog romana i najprevođenije knjige poslije Biblije, "Maštoglavi vitez Don Kihot od Manče".