latinica  ћирилица
22/01/2015 |  10:37 | Autor: SRNA

U Trebinju proglašena epidemija morbila

U Trebinju je proglašena epidemija morbila, a od ove virusne infekcije, u protekla tri mjeseca, oboljelo je 19 pacijenata.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Epidemiolog Centra za javno zdravstvo Trebinje Јulija Kralj ističe da je epidemija morbila proglašena, iako je mali broj oboljelih registrovanih na području Trebinja.

"Ove bolesti u Trebinju nije bilo godinama, pa se u takvim slučajevima, iako je trenutno manji broj registrovanih, proglašava epidemija", rekla je Kruljeva.

U Bileći je prije nekoliko mjeseci proglašena epidemija morbila, a, prema posljenjim podacima, oboljelo je 429 pacijenata.

U Centru za javno zdravstvo Trebinje kažu da za sada nema potrebe da se proglasi i epidemija gripa, jer je od početka godine registrovano samo 68 oboljelih.

Da bi bila smanjena mogućnost širenja gripa i ostalih infektivnih bolesti, u trebinjskoj bolnici su iz predostrožnosti zabranjene posjete bolesnicima.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Јandrić rekla je juče da su oboljeli od morbila registrovani u 32 opštine Srpske, a najviše ih je na području koje pokriva grad Bijeljina, te u opštini Bileća.