latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:06 | Autor: TANЈUG

SZO: Prevencija može da spasi 16 miliona ljudi

Neprenosive bolesti, poput raka ili dijabetesa, svake godine odnose 38 miliona života, od kojih bi se 16 miliona moglo spasiti preventivnim mjerama, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.
Svedite pušenje na minimum - Foto: ilustracija
Svedite pušenje na minimumFoto: ilustracija

Međunarodna zajednica ima sreću što može da promijeni tok neprenosivih bolesti, rekla je dr Margaret Čen, direktorica SZO, predstavljajući ovaj izvještaj.

Ona je dodala da bi ulaganjem između jednog i tri dolara godišnje po osobi, zemlje širom svijeta mogle bitno da smanje broj pacijenata i smrti izazvanih nezaraznim bolestima.

U ovoj godini svaka zemlja bi trebalo da odredi svoje ciljeve pokretanjem preventivnih mjera, jer će bez toga milioni života opet biti izgubljeni, upozorila je ona.

Prerane smrti od neprenosivih bolesti mogle bi se, takođe, izbjeći kampanjama protiv duvana, alkohola i u korist tjelesnih i sportskih aktivnosti.

SZO ističe da šest zemalja bilježi vrlo visoku stopu preranih smrti, među kojima su Avganistan, Fidži, Uzbekistan, Kazahstan, Mongolija i Gvajana.

Inače, SZO je 2013. pokrenuo plan smanjenja preranih smrti između 2013. i 2020. za 25 odsto. Plan sadrži devet ciljeva.

Neke zemlje su već postigle rezultate pokretanjem tog plana, pa je tako u Turskoj broj pušača između 2008. i 2012. smanjen za 13,4 odsto poslije poskupljenja duvana i upozorenja o njegovoj opasnosti na kutijama cigareta.

Potrošnja slatkih napitaka prosječno se smanjila za 30 odsto u Mađarskoj koja ističe opasnosti šećera za zdravlje, a Argentina, Brazil, Čile, Kanada, Meksiko i Amerika pokrenuli su kampanje za smanjenje količine soli u namirnicama.

Ističe se da trenutno u svijetu ima 42 miliona gojazne djece, koja bi mogla da dobiju kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak ili bolesti u vezi sa artrozom.