latinica  ћирилица
17/01/2015 |  11:46 | Autor: B92

Grip pred vratima, vakcina štiti djelimično

Otkrivanje virusa gripa u Srbiji može da se očekuje svakog dana, smatraju stručnjaci Instituta "Torlak", ističući da još nije kasno za vakcinu, iako bi mogla da bude manje djelotvorna ako se u cirkulaciji javi mutirani virus gripa A podtipa H3N2.

Trenutno su u Srbiji prisutni rinovirusi, adenovirusi, kao i respiratorni sincicijalni virus koji, po pravilu, prethodi pojavi virusa gripa, izjavila je direktorica Instituta Vera Stojiljković.

Navodeći da do sada nema otkriven nijedan laboratorijski potvrđen slučaj influence, ocjenila je  da je epidemiološka situacija uobičajena za ovaj period godine.

Sezonski nadzor nad gripom je pokazao da se prvi laboratorijski potvrđeni slučajevi ovog oboljenja najčešće registruju tokom januara, dok je "vrh" epidemije u februaru.

Povodom najava epidemiologa da bi virus mogao da iznenadi u predstojećoj sezoni, Stojiljkovićeva je rekla da je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila antigensku promjenu virusa gripa A (H3N2), zbog koje se može očekivati da ta komponenta u vakcini bude manje djelotvorna.

Vakcina koju je SZO preporučila za ovu sezonu sadrži tri komponente i štiti od virusa gripa tipa A (H3N2), A (H1N1) i B tipa virusa.

- S obzirom na uočene antigenske promjene, moglo bi se očekivati da dio vakcine obezbijedi tzv. unakrsnu zaštitu protiv A (H3N2) virusa, ali ove promjene neće uticati na djelotvornost druge dvije komponente u sezonskoj vakcini - tip A (H1N1) i tip B virusa - izjavila je Stojiljkovićeva.

Važno je znati da se virus gripa neprestano mijenja i da ove promjene odgovaraju njegovim karakteristikama, a to su varijabilnost i nepredvidljivost, a manja antigenska promjena virusa gripa nije neuobičajena u toku jedne sezone.

Kako preporučuju s Instituta, vakcinacija je i dalje najbolja preventivna mjera, posebno za najugroženije hronične bolesnike, starije osobe, trudnice, gojazne osobe i zdravstvene radnike.

Osim vakcinacije, savjetuje se pridržavanje opštih preventivnih mjera, među kojima je držanje odstojanja od najmanje jedan metar od osoba koje su oboljele od akutnih respiratornih infekcija, pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, higijena ruku i provjetravanje prostorija.