latinica  ћирилица
16/01/2015 |  17:14 | Autor: SRNA

U Republici Srpskoj nema prijavljenih epidemija gripa

U Republici Srpskoj je od 9. januara do danas prijavljeno 1.885 akutnih respiratornih infekcija i 665 oboljenja sličnih gripu, podaci su Republičkog instituta za javno zdravstvo.

"Od početka sezone, tačnije od početka novembra do danas, u svim domovima zdravlja Republike Srpske ukupno je registrovano 23.065 akutnih respiratornih infekcija, dok je prijavljeno ukupno 7.225 oboljenja sličnih gripu", rekla je portparol Instituta Milka Mrđa.

Ona je navela da u bolnicama Srpske od 9. januara do danas nije prijavljen nijedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju, ali da je od početka sezone ukupno registrovano šest takvih slučajeva.

Mrđa je dodala da u Republici Srpskoj nema prijavljenih epidemija gripa.

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, većina zemalja prijavila je nizak intenzitet aktivnosti gripa, ali sa postepenim porastom u nekim zemljama u odnosu na prethodne sedmice.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske podsjećaju da je završena vakcinacija protiv gripa i da je u ovoj ustanovi vakcinisano 1.800 lica prema vlastitom izboru.

Zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru sa većim grupama ljudi /učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskopi.../ epidemiolozi preporučuju da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojima se živi i radi.

Iz Instituta naglašavaju da u narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak - starački domovi, njega lica sa posebnim potrebama...

Trajanje posjete treba svesti na minimum, a u posjetu bi trebalo da ide samo onaj ko je siguran da nema neku respiratornu infekciju.