latinica  ћирилица
30/12/2014 |  17:28 | Autor: 24sata.info

Sedam namirnica protiv starosti (FOTO)

Neke namirnice mogu značajno da uspore starenje, i da učine da znatno duže imate blistavu kožu i sjajnu kosu.
Hrana - Foto: ilustracija
HranaFoto: ilustracija

Zato sve holivudske zvezde naglašavaju da pravilna ishrana igra značajnu ulogu u njihovom mladalačkom izgledu. Ako želite da produžite svoju mladolikost, već danas krenite da jedete ove namirnice.

Prokelj

Zeleno povrće, kao što je prokelj, prepuno je antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala. Niste ljubitelj prokelja? Nema problema!
Odlučite se za neko drugo povrće iz ove grupe - brokoli, kelj, kupus, pa čak i karfiol mogu da učine čuda protiv bora. Ovo povrće je takođe puno vitamina i dragocjenih biljnih vlakana. Јedite ga 3-5 puta nedjeljno.

Losos

Masne ribe, poput lososa, sadrže puno proteina i zdravih masti, kao što su omega-3 masne kiseline. Ne samo da ova jedinjenja podržavaju blistavu kožu i dobar ten, ona su takođe dobra i za nervni sisten i za zdrvlje srca. Idealno bi bilo da ga jedete dva puta nedjeljno, a sasvim vam je dovoljna porcija veličine kompjuterskog miša.

Bademi

Orašasti plodovi su dobar izvor proteina, posebno za vegetarijance ili one koji poste. Ali, pored proteina, bademi su prepuni i zdravih masnoća, koje održavaju kožu zategnutom. Držite se manjih porcija, jer bademi imaju puno kalorija. Idealno bi bilo da jedete šaku badema svakog dana.

Јogurt

Јogurt i kiselo mlijeko puni su kalcijuma, vitamina D i mliječnih proteina, a ako se odlučite za nemasnu verziju možete da budete sigurni da nećete nabaciti koji kilogram viška. Ne treba zaboraviti ni na magične probiotike, koji se brinu da u tijelu sve dobro funkcioniše, pa je zato jogurt odavno svrstan među supernamirnice. Јedite ga svaki dan.

Kinoa

Kinoa je odličan izvor biljnih proteina, ali i vlakana, gvožđa i kalcijuma! Zato se već godinama nalazi na jelovniku svih svjetskih zvijezda, a može da se pronađe u svim radnjama zdrave hrane. Trebalo bi da je jedete svaki dan.

Zeleni čaj

Odavno je poznato da je zeleni čaj nešto što bi trebalo svi da pijemo, jer je dobar za održavanje tjelesne težine, bori se protiv mnogih bolesti i usporava starenje. Prepun antioksidanata, ovaj napitak će vas ugrijati u hladnim zimskim danima i na najbolji način će se izboriti sa slobodnim radikalima.

Borovnice

Ova prelijepa tamnoljubičasta boja dolazi od antioksidanta koji se zove antocianin, i koji čini čuda po pitanju usporavanja starenja. Bobičasto voće je idealna kombinacija lijepog i korisnog, jer se borovnice smatraju prirodnim bombonama zbog slatkastog i osvježavajućeg ukusa.