latinica  ћирилица
29/12/2014 |  08:54 | Autor: Večernje novosti

Cink i odmor su efikasni borci protiv prehlade

Nazeb se može zaustaviti ili olakšati ako reagujete na prve simptome. Јedan dan odmora na početku infekcije može da zamijeni najmanje sedam dana bolovanja.

Prve znake respiratorne infekcije mnogi ne shvataju ozbiljno, ali ako se reaguje na prvu loptu, čim počne da vas "hvata" slabost, prehlada se, možda, još može staviti pod kontrolu. Obično su upozoravajući znaci "grebanje" u grlu, mutna glava, bol u mišićima, neobjašnjiva slabost ili umor.

Prosječna odrasla osoba u prosjeku tri puta godišnje ima neku respiratornu infekciju. One su najčešće virusne i prolaze za oko sedam dana.

Kada osjetite prve napade na imuni sistem, potrebno je da primijenite nešto od sljedećih savjeta:

Unosite što više tečnosti

Pijte vodu, domaću supu ili prirodni sok, kako bi tijelo bilo dovoljno hidrirano. Uz dovoljno tečnosti, sluznice u tijelu će biti vlažnije, pa će i simptomi poput zapušenog nosa, ili bolnog grla biti manje izraženi.

Ispirajte grlo slanom vodom

Da biste se lakše izborili s prvim simptomima bola u grlu, rastopite pola kašičice soli u čaši tople vode. So izvlači višak vode u tkivu grla, ublažava upalu i čisti sluz. Takođe ispira bakterije i viruse i na taj način zaustavlja ili barem ublažava tegobe.

Pazite na ishranu

Teška, masna hrana u kojoj nema ništa nutritivno korisno samo će vam odmoći. Lagana ishrana, bogata proteinima, nemasnim mesom, povrćem i integralnim namirnicama može da bude saveznik u oporavku organizma. Bijeli luk je možda najpoznatiji "kućni lijek", ali njegov efekat nije naučno dokazan, mada postoje pojedini dokazi koji idu u prilog tvrdnji da je saveznik u borbi protiv prehlade.

Odmarajte se

Kada osjetite prve simptome prehlade, najbolje je da uzmete slobodan dan. Ljudsko tijelo se mnogo bolje bori s prehladom i virusima ukoliko je odmorno. Јedan dan odmora na početku bolesti može da zamijeni najmanje sedam dana bolovanja ako se prehlada razvije.

Spavajte dovoljno

Rijetko ko spava dovoljno - idealno je sedam do osam sati. To omogućava hormonima da normalno rade, mišićima da se grade, a mastima da se sagorijevaju, tijelo se obnavlja i sprema za dnevnu aktivnost. Nedovljno sna nepovoljno utiče na imuni sistem i može da ubrza razbolijevanje. Ako osjetite prve simptome prehlade, odspavajte osam do 10 sati, kako bi se tijelo lakše borilo.

Možete vježbati, ali lagano

Osobe koje aktivno treniraju treba da znaju da se ne smiju vratiti punom obimu treninga dok prehlada ne prođe. Umjesto toga, mogu odraditi lagane vježbe, tako da puls ne prelazi 100. Dobra zamjena za vježbanje je šetnja bržim tempom po svježem vazduhu. Ovo će ubrzati rad limfnog sistema, koji je zadužen za "ispiranje" toksina iz organizma.

Cink je ključan za imunitet

Istraživanja su pokazala da optimalan rad više vrsta imunih ćelija zavisi od cinka. Analiziran je manjak cinka i uticaj tog problema na imuni odgovor i broj bijelih krvnih zrnaca. Ustanovljeno je, takođe, i da suplementi cinka mogu da pomognu da se imuni odgovor vrati u normalno stanje.

Uzimajte Ce-vitamin

Ovaj vitamin je vitalan za odbranu od infekcija. Najbolje je da ovaj nutrijent dobijete iz svježeg voća i povrća - ima ga dosta u kiviju, limunu, narandžama, paprici.

Pojačajte unos De-vitamina

Dok za Ce-vitamin postoje studije koje tvrde da on djeluje preventivno na prehladu, ali i one koje to opovrgavaju, za De-vitamin je dokazano da ubrzava oporavak. Uzimajte pojačanu dozu od 800 do 1.000 UI De-vitamina.

Popijte probiotik

U nedavno sprovedenoj studiji, osobe koje su preventivno pile probiotike uspjele su da skrate trajanje prehlade za dva dana, a simptomi bolesti su bili znatno blaži.

Povišena temperatura

Ako vam poslije 24 sata nije bolje, ili imate jaku glavobolju, a zapušenost i bolovi u grlu se pojačavaju, infekcija je ipak napredovala. Ako se javi i temperatura, najbolje je da odete kod doktora koji će prepoznati da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj respiratornoj infekciji.