latinica  ћирилица
25/12/2014 |  17:49 | Autor: Agencije

Naučnici "stvorili" spermatozoide i jajne ćelije

Naučnici s Kembridža su uspjeli naprave primitivne forme vještačke sperme i jajnih ćelija u naučnom dostignuću koje bi moglo da u potpunosti promijeni borbu protiv steriliteta u budućnosti.

Tim istraživača je do ranih faza polnih ćelija stigao uzgajanjem matičnih ćelija u posebno kontrolisanim uslovima tokom nedjelju dana, a zatim su sličnu tehniku primijenili na ćelijama kože odraslih ljudi, koje su "pretvorili" u spermatozoide i jajne ćelije.

Njihov uspjeh znači da bi u budućnosti ljekari u borbi protiv sterliteta mogli da sintetišu polne ćelije koje imaju isti genetski materijal kao pacijenti.

Dobijene ćelije imaju potencijal da se razviju u zrele spermatozoide i jajne ćelije, mada to još nije izvedeno u laboratorijskim uslovima.

Sljedeći korak je ubacivanje ranih faza polnih ćelija u jajnike eksperimentalnih miševa, što će pokazati da li sazrijevanje ćelija može da se očekuje u organizmu pacijenata.

Tim koji predvodi Azim Surani pokušao je sa nekoliko različitih pristupa prije nego što je pronašao način da u kratkom roku dobije željene rezultate.

"Sve se odvija nevjerovatno brzo. Sada možemo da prikupimo matične ćelije i kada ih smjestimo u odgovarajuće uslove, dobijamo primordijalne polne ćelije za pet do šest dana", rekao je Surani.

Nekoliko timova naučnika se bavilo sličnim istraživanjem u prethodnih 15 godina, ali niko dosad nije postigao uspjeh sa sintetisanjem ljudskih polnih ćelija.

Inače, britanski zakoni zabranjuju korišćenje vještačkih spermatozoida i jajnih ćelija u terapiji parova koji imaju problem sa sterilitetom.

Ukoliko dođe do promjena, ovo istraživanje bi mnogima omogućilo da u procesu vještačke oplodnje koriste sopstveni genetski materijal.