latinica  ћирилица
20/12/2014 |  08:38 | Autor: novosti.rs

Zdrav obrok za početak dana

Stručnjak za homeopatiju i dansku terapiju dr Irena Motika savjetuje da jutro započnemo kombinacijom voća i povrća
Zdrav obrok - Foto: ilustracija
Zdrav obrokFoto: ilustracija

Loše navike u ishrani mnogo nas koštaju, ali ih se obično rijetko odričemo. Između zdravih namirnica i brze hrane uglavnom se opredjeljujemo za drugu opciju, pravdajući se obavezama i tempom života koji nam ne ostavlja mnogo vremena za sebe. Međutim, ako želimo da budemo zdravi i da imamo energije, dovoljno je da uvedemo takozvani funkcionalni doručak.

Stručnjak za homeopatiju i dansku terapiju dr Irena Motika savetuje da jutro započnemo kombinacijom voća i povrća.

- Da biste se dobro osjećali i imali snage tokom cijelog dana, važno je da ne preskačete jutarnji obrok, a najbolje je da on bude funkcionalan - kaže Irena.

- Uzmite svježe voće, koje god da imate ili volite, zatim sirovo povrće, uz obaveznu blitvu, spanać ili brokoli i isjeckajte na komadiće. Dodajte organsko laneno sjeme, koštunjave plodove i ovsene ili pšenične pahuljice. Sve to izmiksujte u blenderu i pojedite poslije čaše mlake vode sa limunom. Već poslije nekoliko dana shvatićete koliko vam ovaj obrok prija. Možete i da se igrate kombinacijom voća i povrća, pronalazeći onu koja vam najviše prija.

Ovakav obrok čisti organizam, hrani ga potrebnim vitaminima i mineralima, a vremenom ostavlja pozitivan trag i na koži i kosi. I što je za savremenog čovjeka najvažnije - ne oduzima mnogo vremena.