latinica  ћирилица
19/12/2014 |  16:13 | Autor: SRNA

Lijekovi protiv bolova štite od raka kože

Redovno uzimanje lijekova protiv bolova, kao što su aspirin i ibuprofen, može da pomogne u zaštiti od nekih oblika raka kože, rezultati su najnovijih istraživanja.

Analizom svih dosadašnjih studija utvrđeno je da nesteroridni lijekovi protiv upale smanjuju rizik od razvoja takozvanih skvamoznih ćelija raka za 18 odsto. Ovi lijekovi ranije su povezivani sa smanjenim rizikom od drugih oblika raka, uključujući rak debelog crijeva.

Eksperti se slažu da je izbjegavanje sunca i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom efikasan način da se izbjegne rak kože.

Teorija da su lijekovi kao što je aspirin dobri za zaštitu od raka kože javila se i ranije, ali dokazi su bili nejasni, navodi Bi-Bi-Si.

U istraživanju koje je objavljeno je "Časopisu istraživačke dermatologije" naučnici navode da je uzimanje aspirina povezano sa 18 odsto nižim rizikom od razvoja kancera.

Uzimanje drugih lijekova, osim aspirina, smanjuje taj rizik za 15 odsto.

To je do sada najubjedljiviji dokaz da ovi lijekovi pomažu u sprečavanju razvoja skvamoznih ćelija raka, najčešćeg oblika raka kože. Ljekari nisu utvrdili koju dozu lijeka bi trebalo konzumirati, niti povezanost sa izlaganjem suncu.

Vjeruje se, takođe, da lijekovi protiv bolova, koji uključuju diklofenak, mogu da spriječe rak kože jer koče razvoj enzima COX-2, koji je uključen u razvoj tumora.

Iako se ovi lijekovi mogu donekle koristiti kao preventiva kod nekih grupa pacijenata koji imaju stanovite promjene povezane sa rakom ili su ranije imali rak, oni se ne preporučuju zdravim ljudima zbog sporednih efekata kao što je, u rijetkim slučajevima, krvarenje u stomaku.