latinica  ћирилица
13/12/2014 |  17:24 | Autor: Agencije

Dijeta: Žitarice prije, meso poslije treninga

Da bi redovno treniranje imalo efekta, treba paziti šta se jede. Dva sata prije fizičke aktivnosti trebalo bi uzeti lagani obrok od složenih ugljenih hidrata koji će postepeno da oslobađaju energiju tokom vježbanja.

Јedini ispravan način da se "izgube" kilogrami i zategne tijelo, a da se ne ugrozi zdravlje jeste kombinacija pravilne ishrane i vježbanja. Da bi se postigli željeni rezultati, važno je znati šta treba jesti prije, a šta poslije treninga.

Formula za pravilnu ishranu je jednostavna: dva sata prije treninga trebalo bi uzeti lagani obrok koji se sastoji od složenih ugljenih hidrata koji će postepeno da oslobađaju energiju tokom vježbanja. Oni koji redovno treniraju uglavnom se vode sljedećim pravilima:

Tri sata prije treninga: Obrok je neophodno da sadrži manje od 500 kalorija i trebalo bi da se sastoji uglavnom od ugljenih hidrata. Namirnice koje stvaraju gasove, kao što su mahunarke (naročito pasulj, karfiol i brokoli) treba izbjegavati prije intenzivnih fizičkih aktivnosti, jer uzrokuju digestivne smetnje i otežavaju trening.

Pola sata prije treninga: Optimalna užina prije vježbanja trebalo bi da sadrži ugljene hidrate u količini od 40 do 100 g i malu količinu masti, kao i da bude lako svarljiva. Takođe, izbjegavajte namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakana, jer se obično teško vare.

15 minuta prije treninga: Ako niste ništa jeli duži period, a za kratko vrijeme počinje trening, pojedite namirnicu koja sadrži lako svarljive ugljene hidrate. To su obično prosti šećeri, koji ne sadrže mnogo biljnih vlakana i brzo se vare i pružaju tijelu neophodnu energiju za mišiće.

Poslije kvalitetno odrađenog treninga, mišići su premoreni, nivo šećera u krvi drastično pada. Da bi se ponovo pokrenula izgradnja mišića (anabolički proces) potrebno je unijeti prave prehrambene elemente, a dobra kombinacija su bijelo meso ili riba u kombinaciji sa ugljenim hidratima niskog glikemijskog indeksa kao što je zeleno povrće. Obrok koji je kombinacija povrća, integralnih žitarica i bjelančevina najbolji je izvor svih neophodnih nutrijenata.