latinica  ћирилица
04/12/2014 |  10:22 | Autor: RTRS

Kako spriječiti gripu?

Pranje ruku, provjetravanje prostorija,uzimanje veće količine tekućine, bavljenje sportom, samo su dio aktivnosti za sprečavanje gripa.

Gripa se najčešće prenosi direktnim kontaktom sa virusom, zato je redovno pranje ruku vrlo efikasna metoda prevencije. Kada zaražena osoba dodirne predmet, na njemu virus živi najmanje 24 sata, a nekada i duže, čekajući sljedeću osobu koja će dodirom prenijeti virus dalje. Ukoliko niste u mogućnosti odmah oprati ruke, trljajte ih 1 minutu jednu od drugu, tako ćete takođe otkloniti dobar dio mikroba.
Ne dirajte lice rukama, jer virus u Vaš organizam prodire kroz oči, nos i usta. Dodirom očiju virus vrlo brzo dospijeva u nosnu šupljinu, jer između oka i nosa postoji mali kanal.
Pijte što je moguće više tekućine, jer time se Vaš organizam osvježava i hidrira, te istovremeno ispire otrove. Јedan od najvećih "mitova" koji nisu naučno dokazani jeste da zdrava osoba treba uzimati osam čaša vode dnevno. Osobi koja je pod infekcijom neophodno je daleko više tekućine. Da biste znali da li uzimate dovoljno tečnosti, pratite boju vašeg urina, ukoliko je svijetliji znači da uzimate dovoljno iste.
Kako je sport neizbježan dio zdravog života, tako je jako bitan i u preventivi virusa gripe. Tokom fizičkih aktivnosti dešava se sljedeće: ubrzava se rad srca koje pumpa veću količini krvi, ubrzava se disanje, organizam dobiva više kiseonika, a brzi protok kiseonika iz pluća u krv čini da se tijelo znoji. Ovaj proces pomaže aktiviranju odbrambenih ćelija.
Udišite što više svježeg zraka, provjetravajte prostorije u kojima boravite, izbjegavajte gužvu. Јedno kihanje kod osobe koja je zaražena virusom gripe učini da se virus odmah raširi 3-4 metra dalje, jer virus ide brzinom od 160 km/sat.
Јedite hranu bogatu biljnim vlaknima: razlog potrebe unošenja hrane bogate biljnim vlaknima je zato što prirodne supstance u biljnoj hrani daju vitamine, koji su neophodni za borbu organizma sa virusima. Zato ostavite vještačke vitamine na stranu i jedite zeleno, crveno i žuto povrće i voće.
Ostavite cigarete: statistika pokazuje da se osobe koje mnogo puše češće razbolijevaju. Dim cigarete isušuje disajne puteve, čime se prodor virusa olakšava. Čak i ako ste pasivni pušač, oslabljujete imuni sistem. Postoje vrlo osjetljive i tanke dlačice koje prekrivaju mukozu u nosu i plućima, i kad se pokreću čiste viruse prehlade i gripe iz disajnih puteva i zato stalno moraju biti vlažne – no, pod uticajem duhanskog dima, one se isušuju. Eksperti tvrde da jedna cigareta dnevno može paralisati ove dlačice 30 – 40 minuta.