latinica  ћирилица
30/11/2014 |  09:00 | Autor: Agencije

Da li su vašem djetetu potrebne naočare?

Mala djeca u predškolskom uzrastu i manji školarci najviše uče vizuelno, odnosno gledajući. Oko 80% učenja oni postižu koristeći oči i presudno je njihove okice budu u dobroj formi.

Јedna četvrtina školske djece ima probleme sa vidom, a većina njih nije imala pregled očiju do polaska u školu.

Da stvar bude složenija, dijete koje ima probleme sa vidom ne može biti svjesno toga. Ono će se truditi da vidi ono što ga zanima, ali već u predškolskoj nastavi to će se odraziti na rezultate. Da ne bi ste lupali glavu oko toga u čemu je problem, evo nekoliko znakova koji govore da su djetetu potrebne naočare.

1. Čkiljenje – Svi znamo da je ovo klasičan znak lošeg vida, ali dijete može početi da čkilji postepeno, tako da se roditelji naviknu i ne primijete da je to preraslo u upadljivo. Zbog toga ovu pojavu treba uvijek imati na umu.

2. Često treptanje – Simptom koji je takođe lako uočiti. Čkiljenje i često treptanje obično ukazuju na to da dijete ne uspijeva dobro da fokusira objekte, a razlog tome mogu biti kratkovidost i dalekovidost.

3. Naginjanje glave – Roditelji mogu misliti da dijete baš slatko izgleda kad naginje glavu dok gleda svoj omiljeni crtani, međutim ovo može biti znak da dijete nesvjesno pokušava da se prilagodi gledanjem pod uglom, kako bi izoštrilo sliku, što se često dešava ako na jedno oko vidi lošije nego na drugo. Očigledan simptom je i ako dijete zatvara ili pokriva jedno oko dok gleda nešto.

4. Trljanje očiju – Da li vaše dijete postaje pospano kada čita nešto? Naravno, ne treba uzimati u obzir čitanje pred spavanje, kada se djetetu zaista spava.

5. Glavobolje – Ako se vaše dijete predveče žali na glavobolju to može biti znak da su mu oči umorne. Naočare će u tom slučaju riješiti i problem sa vidom i sa glavoboljom.

6. Teškoće u čitanju – Ako vaše dijete čita lošije od svojih vršnjaka, uzrok tome može biti i loš vid a ne samo čitalačka vještina. U tom slučaju dijete često izgubi dokle je stiglo sa čitanjem, preskače riječi ili redove, koristi prst da prati riječi i brka slova koja su sličnog oblika.

7. Izbjegavanje čitanja – Dijete, koje se napreže da bi vidjelo riječi koje treba da pročita, vrlo brzo će zbog neprijatnosti razviti averziju prema čitanju. Zato ne treba uzimati zdravo za gotovo djetetovu tvrdnju da ne voli da čita, već teba provjeriti da ovakav stav nije uzrokovan lošim vidom.

Zaključak je da ako posumnjate da vaše dijete ima probleme sa vidom, obavezno ga odvedite na ljekarski pregled očiju prije nego što se to odrazi na njegove sposobnosti. Pregled očiju bi trebalo raditi jednom godišnje ili bar jednom u dvije godine.