latinica  ћирилица
29/11/2014 |  16:29 | Autor: TANЈUG

U prodaji najskuplji lijek koji košta 1,1 milion evra

U Njemačkoj će se uskoro u upotrebi naći prvi lijek za gensku terapiju, ali uz basnoslovnu cijenu od 1,1 milion evra, objavili su njemački mediji.

Lijek "glibera", koji proizvode holandska biotehnološka firma "Јunikjur" i partnerska italijanska marketinška kompanija "Kijezi", namijenjen je liječenju veoma rijetke genetske bolesti nedostatka lipoproteinske lipaze, prenio je Rojters.

Taj lijek je dobio odobrenje za upotrebu u Evropi još prije dvije godine, ali je njegovo puštanje na tržište odloženo kako bi se završilo prikupljanje podataka o efektima lijeka u periodu od šest godina.

Kompanija "Kijezi" je njemačkim vlastima predala zahtjev o određivanju cijene "glibere", tražeći da jedna ampula košta 53.000 evra u maloprodaji.

S obzirom da su za liječenje prosečnog pacijenta oboljelog od LPLD potrebne 42 injekcije, odnosno 21 ampula, ukupna cijena za lečenje jednog pacijenta će iznositi 1,1 milion evra.

Portparol "Kijezija" je izjavila da će lijek postati komercijalno dostupan u prvoj polovini 2015. godine.

S obzirom da će u čitavoj Evropi samo 150 do 200 pacijenata ispuniti zdravstvene parametre za primanje "glibere", taj lijek, uprkos svojoj basnoslovnoj cijeni, neće predstavljati veliko opterećenje za zdravstvene sisteme zemalja.