latinica  ћирилица
24/11/2014 |  22:09 | Autor: Agencije

Namirnice koje ne treba zimi konzumirati

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima, jer ova namirnica ima nula posto hranljivih materija.

Sljedeće namirnice bi trebalo da izbjegavate u zimskim mjesecima, jer je moguće da će vas njihovo konzumiranje razboljeti i oslabiti vaš imuni sistem.

ŠEĆER

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima, jer ova namirnica ima nula posto hranljivih materija. Ona povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenjim i zimskim mjesecima stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa ove namirnice.

Izbjegavajte procesuiranu hranu s većim procentom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umjesto toga, preporučuje se uzimanje hrane koja će stabilizovati nivoe šećera u organizmu poput smeđeg pirinča, leblebije i sočiva, te tako osnažiti imunitet.

PROSTI UGLjENI HIDRATI

Šećer se krije i u jednostavnim ugljenim hidratima poput kornfleksa i bijelog hljeba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u tijelu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za tijelo kao i konzumiranje bijelog hleba.

Umjesto toga birajte cijele žitarice poput zobi i ječma, po mogućnosti u kombinaciji sa organskim mlijekom od badema, nasjeckanim bananama i malo cimeta.

 

MASNA I PRŽENA HRANA

Mnogo je razloga za izbjegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krompirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet pojedinca.

Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne činioce. Stoga savjetuju umjerenost, i povremenu zamjenu crvenog mesa zdravijim proteinima poput mahunarki.

ALKOHOL

Nemojte da se odreknete povremene čaše crvenog vina, ali bi svakako trebalo da pripazite na količinu alkohola koju unosite u organizam. Mnogobrojne studije su pokazale da preterano uživanje u alkoholu slabi imunitet i tako pojedinca izlaže sezonskim bolestima. Јedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će vas izložiti bolestima.

MIЈjEČNI PROIZVODI

Mliječni proizvodi su takođe izvor skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umjereno uzimanje u hladnim mjesecima. Američki naučnici iz klinike Majo povezali su ispijanje mlijeka i jogurta, kao i konzumiranje sira s problemima u respiratornom sistemu. Naime, ljekari su otkrili da kravlje mlijeko može zgusnuti sekrete (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umjesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mlijeka, ili organskih mlijeka od badema.