latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:37 | Autor: Agencije

Umočite komad hljeba u maslinovo ulje

Umakanjem hljeba u maslinovo ulje možete smanjiti rizik od srčanog udara za samo šest nedjelja, kažu naučnici.

Nova istraživanja pokazala su da redovna konzumacija maslinovog ulja drastično mijenja hemijske signale u tijelu koji se povezuju sa bolešću koronarnih arterija. Studija koju su predvodili stručnjaci Univerziteta u Glazgovu potvrdila je zdravstvene koristi okosnice mediteranske ishrane, naročito kod onih koji obično ne jedu maslinovo ulje.

U ishranu zdravih ispitanika je tokom studije dodato oko 20 ml (oko četiri kašičice) maslinovog ulja dnevno, što je količina koja se koristi prilikom pravljenja preliva za salatu, ili za umakanje hljeba tokom obroka. Signali koji upućuju na bolesti srca i koji se otkrivaju analizom urina bili su slabiji već poslije šest nedjelja, stoji u izvještaju objavljenom u “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Istraživači iz Glazgova u saradnji sa kolegama iz Lisabona i privatnom firmom "Mosaiques Diagnostics" iz Njemačke istraživali su efekte maslinovog ulja na zdravlje srca kod grupe od 69 muškaraca i žena koji obično nisu jeli ovu namirnicu.

Oni su zatim podjeljeni u dvije grupe i dobili zadatak da svakog dana konzumiraju 20 ml ovog ulja tokom šest nedjelja. Јedna grupa dobila je ulje sa niskim sadržajem fenola, a druga sa višim. Fenoli su prirodni sastojci biljaka, koji su zaslužni za korisna svojstva maslinovog ulja.

Istraživači su zatim ispitivali urin učesnika istraživanja i tražili prisustvo peptida (nastaju prilikom razlaganja proteina) koji su biomarker za bolest koronarnih arterija. Rezultati su pokazali da je poboljšanje bilo primjetno kod obje grupe.

“Naša studija je koristila ulje kao suplement. Ako bi ljudi zamjenili dio masnoće koju svakodnevno uzimaju maslinovim uljem, efekti bi bili još bolji“, kaže dr Emili Kombet sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Glazgovu.