latinica  ћирилица
21/11/2014 |  08:59 | Autor: novosti.rs

Anis - začin koji tjera nesanicu

Јača želudac i ubrzava varenje, djeluje protiv grčeva i nadimanja, čisti sluz iz pluća, želuca, bešike i bubrega

Zbog prijatnog mirisa i ukusa, začinska biljka anis (Pimpinella anisum) obilno se koristi u mnogim evropskim, ali nedovoljno u našoj kuhinji.

Za njega su znali još drevni Egipćani, u antičkoj Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, Rimljani su ga prenijeli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi.

Plod anisa, odnosno zrelo sjeme,  veoma je ljekovit. Sadrži proteine i ugljene hidrate, kao i eterično ulje, čiji je glavni sastojak trans - anetol, od koga potiče specifična aroma i slatkast ukus. Bogat je vitaminima A i C, folnom kiselinom, kao i kalcijumom, magnezijumom, fosforom i kalijumom.

Sjeme djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i ubrzava varenje. Da biste se izborili sa mučninom uzrokovanom previše masnom hranom, jakim začinima ili preprženim jelima, rješenje je da tri do četiri puta dnevno pijete anisov čaj sa pola kašičice meda i svježim listićem nane.

U narodnoj medicini sjeme se preporučuje za jačanje nerava, čišćenje krvi i nakupljene sluzi iz pluća, želuca, bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Osobe koje pate od nesanice takođe bi trebalo da ga koriste.

- Anis je jastuk koji te čuva od loših snova - kaže engleska krilatica.

Eterično ulje od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita, a pokazalo se uspješnim i za podsticanje cirkulacije, tako da djeluje protiv celulita. Međutim, ono ne bi smjelo da se drži na svjetlosti i vazduhu, jer gubi važan sastojak anetol.

SPRЈEČAVA NADIMANjE

Poslije obilnih obroka ili konzumiranja teške hrane, anis je pravo rješenje. Kašičicu samljevenih plodova kuvajte desetak minuta u dva decilitra mlijeka. Kada se ohladi, dodajte malo meda i pijte nekoliko puta u toku dana, dok smetnje ne prestanu. Ljekoviti su i suvi plodovi anisa koji se žvaću. Pravi se i čaj, tako što se jedna kašičica usitnjenih plodova prelije šoljicom ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta.

ČISTI DISAЈNE PUTEVE

Čaj od anisa je višestruko djelotvoran, a posebno je dobar za čišćenje disajnih puteva i organa za varenje. Pravi se tako što se jedna kašičica sjemena prelije sa dva decilitra ključale vode, preklopi se, ostavi da odstoji 15 minuta i zatim procijedi. Pije se tri puta dnevno poslije glavnih obroka, mada je najbolji ako se uzima između jela i prije spavanja.