latinica  ћирилица
13/11/2014 |  09:48 | Autor: RTRS

Zagreb: Јavno "prigovor savjesti" na abortus, tajno- može za 500 evra

Zagrebačka Klinička bolnica Sveti Duh ili Opšta bolnica "Hrvatski ponos" u Kninu, u kojima žene ne mogu obaviti abortus na vlastiti zahtjev jer su svi ljekari uložili prigovor savjesti, ipak neće morati da organizuju obavljanje tih zahvata u svojoj ustanovi.

Biće dovoljno da sklope sporazum s nekom drugom zdravstvenom ustanovom na području svoje županije, naprimjer  bolnicom Sestara milosrdnica u Zagrebu ili šibenskom bolnicom.

Direktor i upravnici svih bolnica koje imaju odjel ginekologije primiće do kraja sedmice uputstvo Ministarstva zdravlja kojim ih upozoravaju da su dužni da organizuju obavljanje abortusa, ili će u suprotnom snositi sankcije koje idu do njihove smjene.

U uputstvu će stajati da je, prema aktuelnom zakonu, svaka zdravstvena ustanova dužna da obezbijedi ženi pravo na legalan abortus , a za to postoje tri načina: da to obavljaju ljekari te bolnice, da direktor sklopi ugovor s nekim spoljnim saradnikom ili potpiše sporazum s nekom drugom zdravstvenom ustanovom na području županije.

Ministar zdravlja Siniša Varga juče je iz parlamenta pozvao građane da prijave bilo kakvo uskraćivanje njihovih prava u bolnicama, pa i prava na abortus.

Zvanično, tokom 2013. godine u Zagrebu je obavljeno samo 145 prijavljenih abortusa.Nije tajna da se ovi zahvati obavljaju u velikom broju bolnica, pa i u onim u kojima su to ljekari odbili. Prema brojnim svjedočenjima pacijentkinja sutradan isti ljekar na svom radnom mjestu zaboravlja ranije izrečeni prigovor savjesti,  kada se savjest naglo gasi pred povelikom sumom novca.

U sliku o ugrožavanju zdravlja žena koje su primorane da na abortuse idu u razne ambulante sumnjivih uslova, uklapaju se i teorije iz udžbenika za vjeronauku u kojima se uči da je abortus ubistvo. Istovremeno,  desnica u Hrvatskoj već predlaže novi zakon prema kojem bi pravo na abortus imale samo žene žrtve silovanja, i to uz prethodni razgovor sa sveštenikom. Ginekolozima ovakva sprega crkve i desnice itekako ide na ruku, jer  svoju "savjest" naplaćuju 500 evra po abortusu radeći popodne u privatnim klinikama i koriste je za bogaćenje, ali i za pozicioniranje unutar sve konzervativnije društvene zajednice.