latinica  ћирилица
11/11/2014 |  13:11 | Autor: SRNA

Institut za javno zdravstvo RS - Citrusi zdravstveno ispravni

Laboratorijskim analizama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske utvrđeno je da su citrusi koji su uvezeni u Srpsku zdravstveno ispravni, rečeno je u Inspektoratu Srpske.

Porparol Inspektorata Srpske Dušanka Makivić rekla je Srni da je utvrđeno da su vrijednosti svih ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti, propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida.

Republička inspekcija za hranu je u toku protekle sedmice, osim redovnog uzorkovanja hrane prilikom uvoza, vršila dodatno uzorkovanje citrusa za laboratorijske analize zdravstvene ispravnosti, sa akcentom na kontrolu koncentracije pesticida imazalila.

Povodom informacije da se na tržište Republike Srpske nalaze citrusi koji navodno sadrži koncentraciju pesticida imazalila iznad dozvoljenih granica, uzorkovane su narandže iz Јužne Afrike i Urugvaja, klementine iz Španije i Italije, grejpfrut iz Izraela i limun iz Turske.

Makivićeva je istakla da inspekcija za hranu svakodnevno prilikom uvoza voća vrši uzorkovanje radi laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti.

Za devet mjeseci ove godine prilikom uvoza pregledana je 3.431 pošiljka raznih vrsta voća i za laboratorijsku analizu je uzeto 149 uzoraka.

Analizama je, napomenula je Makivićeva, potvrđeno da su svi ispitivani uzorci bili uredni.