latinica  ћирилица
10/11/2014 |  15:23 | Autor: Agencije

Edukacija vaskularnih hirurga u Češkoj

Dva specijalizanta iz vaskularne hirurgije Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka boraviće od 17. novembra na dvonedjeljnoj edukaciji i obuci u Češkoj, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
Hirugija - Foto: ilustracija
HirugijaFoto: ilustracija

Tokom ove edukacije mladi ljekari dodatno će se specijalizovati iz oblasti endovaskularne hirurgije.

Planovi vaskularnih hirurga Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka idu u pravcu daljeg razvoja i usavršavanja endovaskularne hirurgije, koja je zahtjevna grana hirurgije i za nju je potrebno puno strpljenja i ulaganja.

U saopštenju se podsjeća da je podrška češke Vlade razvoju vaskularne hirurgije u BiH počela prije osam godina, na osnovu Memoranduma o razumijevanju, kojim je definisan projekat "Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH".

Ovaj memorandum su potpisali predstavnici Ambasade Češke u BiH, Češke razvojne agencije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opšte bolnice u Foči.

U okviru provođenja ovog projekta, koji se sastoji od nekoliko faza, dogovorena je edukacija vaskularnih hirurga u najprestižnijim bolnicama u Brnu i Pragu.

Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka je kroz ovaj projekat u dva navrata dobila vrijednu opremu, počevši od ultrazvuka, univerzalnog retraktora i seta hirurških instrumenata, pa sve do aparata za intraoperativno spašavanje krvi koji treba da stigne do kraja godine.

Tokom prvog ciklusa, u Češkoj je edukovano šest specijalista vaskularne hirurgije Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka i medicinska sestra.

U saopštenju se navodi da je u decembru 2013. godine načelno dogovoren nastavak edukacije ljekara i sestara, kao jedna od najvažnijih komponenti projekta kojim se podržava razvoj vaskularne hirurgije u BiH.