latinica  ћирилица
09/11/2014 |  10:52 | Autor: Agencije

Naučnici "popravili" oštećenja mozga izazvana Parkinsonom

Matične ćelije mogu se koristiti za popravku oštećenja mozga izazvanih Parkinsonovom bolešću, tvrde švedski naučnici.
Moždani udar (Foto: Thinkstock) - Foto: ilustracija
Moždani udar (Foto: Thinkstock)Foto: ilustracija

Oni kažu da je njihovo ispitivanje sprovedeno na pacovima dovelo do “velikog napretka“ u razvijanju efikasnih tretmana za oboljele. Za Parkinsonovu bolest nema lijeka, ali uz prave terapije i stimulacije mozga, simptomi se mogu ublažiti. Bolest izaziva gubitak nervnih ćelija u mozgu koje proizvode dopamin, hormon zadužen za kontrolu raspoloženja i pokreta.

U novoj studiji Univerziteta Lund naučnici su uništili dio neurona zaduženih za proizvodnju dopamina u jednom dijelu mozga pacova. Zatim su pretvorili ljudske embrionalne matične ćelije u neurone koji proizvode dopamin. Njih su ubacili u mozak pacova, a kasnija ispitivanja otkrila su da su oštećenja popravljena.

Za sada nije bilo kliničkih ispitivanja na ljudima, ali istraživači kažu da će do toga uspjeti da dođu do 2017. Malin Parmar, docent razvojne i regenerativne neurobiologije kaže: “Ovo je veliko otkriće u polju istraživanja Parkinsonove bolesti i kamen temeljac za buduća klinička istraživanja“.

Sličan metod ispitan je na ograničenom broju pacijenata, a podrazumjevao je uzimanje moždanog tkiva abortiranih fetusa. Klinička istraživanja su napuštena, pošto su dala oprečne rezultate, ali su kod trećine pacijenata implantirane ćelije funkcionisale narednih 25 godina.

Korišenje embrionalnih matičnih ćelija je etički prihvatljivije, a do njih se i lakše dolazi jer se mogu razviti i u laboratoriji. Takođe, nova tehnika otvorila bi mogućnost korištenja adultnih matičnih ćelija.