latinica  ћирилица
08/11/2014 |  09:48 | Autor: Tportal

Šta se događa u tijelu kad preskočite obrok

Možda ste i sami kroz to prošli – u želji da smršate, izbjegavali ste ručak, večeru ili možda čak i doručak. Mislili ste kako ćete pobjediti glad do idućeg obroka.
Vaga - Foto: ilustracija
VagaFoto: ilustracija

Ali ono što niste znali je sljedeće – iscrpljenost i glad koju ste osjećali dok ste čekali idući obrok, samo je vrh ledenog brijega.

Za to vrijeme gladovanja, u organizmu su se događali nevjerovatni procesi. Kao prvo, dogodio se pad nivoa šećera u krvi, a to utiče na sve organe u ljudskom organizmu. Јavlja se osjećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorijevanje kalorija.

Uza sve to, i mozak prelazi u posebno stanje.

“Bez hrane koja omogućava energiju, ljudski mozak ulazi u, da tako kažemo, posebno stanje. Mjenjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promjenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe“, ističe nutricionistkinja Megi Mun.

Kada konačno pojedete hranu, organizam će osjetiti olakšanje, ali samo na kratko. Ako izbjegavanje obroka praktikujete češće, dugoročno ćete imati problema sa lošim metabolizmom, nivo šećera u krvi biće nestabilan, a teijlo će se vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru “goriva“.

Drugim riječima, preskakanje obroka ozbiljno utiče na organizam i slabi ga, a posljedice mogu biti kobne.