latinica  ћирилица
07/11/2014 |  11:16 | Autor: Agencije

Loša ishrana izaziva dugotrajne posljedice po zdravlje

Šteta izazvana nezdravom ishranom može vas pratiti tokom cijelog života, čak i ako kasnije usvojite zdravije navike, kažu istraživači.
Hrana - ilustracija - Foto: getty
Hrana - ilustracijaFoto: getty

Naučnici tvrde da hrana prepuna masnoća, šećera i soli promjeni način na koji geni funkcionišu i da je taj proces nepovratan.

Testovi na miševima su pokazali da su oni koji su dobijali samo nezdravu hranu bili skloniji bolestima arterija, čak i poslije promjene ishrane, zbog izmjenjene funkcije gena.

Riječ je o procesu poznatom kao epigenetika, koji podrazumijeva izmjene u funkcionisanju gena uslovljene spoljašnjim faktorima.

Istraživač Erik van Kampen sa univerziteta Lajden u Holandiji kaže: “Nadam se da ova studija demonstrira značaj ishrane u zdravlju ljudi“.

U studiji su korišćeni miševi koji su genetskim inženjeringom stvoreni tako da budu skloni arterosklerozi, odnosno stvrdnjavanju arterija i smanjenju protoka krvi. Oni su dobijali hranu bogatu mastima i holesterolom tokom nekoliko meseci.

Međutim, nakon što su dobili lijek za snižavanje nivoa holesterola u krvi i promjenili svakodnevnu ishranu, testovi koštane srži pokazali su da i dalje imaju simptome arteroskleroze i drugačiji imuni sistem od onih miševa koji su jeli bolje izbalansirane obroke.

Dr DŽon Veri, zamjenik urednika žurnala "Leukocyte Biology", u kom je objavljeno ovo istraživanje, kaže: “Znamo da način života i ishrana trajno utiču na funkcionisanje imunog sistema. Sada je ključno da se utvrdi trajnost tih efekata i pronađu lijekovi koji će ispraviti posljedice“.