latinica  ћирилица
07/11/2014 |  09:11 | Autor: Agencije

Kakvu dijetu treba da drže tinejdžeri?

Tinejdžeri koji pokušavaju da smršaju treba da se uključe u program vježbanja koji obuhvata i aerobne vježbe i vježbe otpora, pokazuju rezultati jednog ispitivanja na slučajnom uzorku...
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Takođe je ustanovljeno da se dijetom bez vježbanja postiže veoma malo. Kanadski istraživači su stavili 304 gojazna tinejdžera na dijetu s dnevnim energetskim deficitom od 250 kalorija (mjereno na osnovu trošenja energije u mirovanju).

Potom su ih nasumično podijelili u četiri grupe na period od 22 nedjelje: aerobni trening na spravama kao što je pokretna traka, vježbe otpora na trenažerima i sa slobodnim tegovima, kombinovani aerobni trening i trening otpora i grupa na dijeti bez vježbanja. Studija je objavljena u časopisu "JAMA Pediatrics".

Obično se preporučuju aerobne vježbe, ali glavni autor, dr Ronald DŽ. Sigal, profesor medicine na Univerzitetu u Kalgariju kaže da je očigledno da su "oni koji su radili i aerobne i vježbe otpora izgubili masti i smanjili obim struka u mnogo većoj mjeri od onih koji su radili samo aerobne vježbe".

Dijeta bez vježbanja dovela je do smanjenja masti u organizmu za 0,6 odsto. Međutim, među adolescentima koji su se pridržavali barem 70 odsto programa, došlo je gubitka masti od 2,5 odsto kod aerobnih vježbi, 3,2 odsto kod vježbi otpora i 4,8 odsto kod kombinacije ove dvije vrste vježbi.

Obim struka se veoma malo smanjio kod grupe na dijeti, u poređenju sa oko tri cm kod aerobnih vježbi, oko dva cm kod vježbi otpora i nešto više od šest cm kod njihove kombinacije.