latinica  ћирилица
23/10/2014 |  09:05 | Autor: Agencije

Srbija, Hrvatska i Slovenija zajedno na tenderima za lijekove

Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Slovenije postigli su dogovor da se za nabavku lijekova i medicinske opreme ubuduće zajednički pojavljuju na tenderima, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Lončar je naveo da bi se potražnjom veće količine robe smanjila cijena i izbjegli posrednici, koji su do sada bili izvor korupcije.
Naveo je da su ministri dogovorili usaglašavanje sistema zdravstvene zaštite iz više razloga, a jedan od njih je zajedničko pojavljivanje na tenderima.

"Time ne bismo dali priliku onima koji uzimaju na manje da idu s većom cijenom. To je do sada bio veliki izvor korupcije. Ovako bismo ukrupnili tržište i dobili velike uštede u budžetu, što je povoljno za sve tri zemlje", rekao je Lončar za beogradski dnevnik "Danas".

On je najavio da će uskoro krenuti i pilot-projekti za nabavku lijekova da bi se vidjelo koliko će te tri države uštedjeti.

Lončar je rekao da je dogovoreno i usaglašavanje mnogih programa, prije svega u oblasti transplantacije i najavio da će tu oblast, ali i mnoge druge, biti osnovane radne grupe.